Poeții de la ”Cronograf” și invitații lor au vizitat obiective turistice din sudul județului Satu Mare

În cadrul celei de-a doua zile dedicate evenimentului ”Zilele Cenaclului Cronograf”, a fost organizată o excursie la obiective turistice importante din partea de sud a județului Satu Mare. Au fost vizitate obiective din localitățile Ardud, Acâș, Ady Endre și Carei. Având parte de o zi mohorâtă și sub amenințarea ploii, pentru început a fost vizitată cetatea din Ardud, edificată în secolul al XIV-lea de familia Drăgoșeștilor.

DSC_0108Participanții la excursie, membrii cenaclului ”Cronograf” și invitații lor au avut parte de o adevărată lecție de istorie privind familia Dragfi, care a primit cele mai înalte demnități prin Bartolomeu Dragfi care a ajuns voievodul Transilvaniei între 1493-1499, și s-a încuscrit cu Ștefan cel Mare, așa cum susține Letopisețul anonim. De numele lui se leagă reconstruirea cetății Ardud și construcția bisericii din localitate unde a și fost înmormântat în 1501.

Interiorul cetății, sau ceea ce s-a reconstituit în ultimii ani, a oferit vizitatorilor o imagine a vieții pe care o duceau membrii familiilor nobiliare între secolele al XIV-lea și al XIX-lea. S-a vizitat și subsolul cetății în jurul căreia s-au țesut multe legende. Nu știm dacă este adevăr sau legendă, dar aceste pivnițe făceau legătura între cetatea Ardud și Castelul Carei, pe o distanță de 21 km. Cert este că vizitatorii nu s-au întâlnit aici cu stafia prințesei blestemate de propriul tată pentru că a divulgat secretele tunelului în vremea răscoalei antihabsburgice conduse de Francisc Rákócz al Iea.

Lângă biserica ctitorită de Bartolomeu Dragfi se află bustul unui ilustru fiu al Ardudului, Tomas Bakócz, fiul unui iobag care a ajuns cardinal, fiind la conclavul din 1513 unul dintre candidații pentru scaunul pontifical. La Ardud, poeții de la Cronograf au aflat lucruri interesante despre prezența aici a poetului Petöfi Sándor, care s-a căsătorit cu Szendrei Júlia din Ardud și a scris o poezie, locul fiind marcat de un obelisc.

DSC_0109

DSC_0110

DSC_0111

DSC_0113

DSC_0116

DSC_0117

DSC_0120

DSC_0122

DSC_0124

DSC_0125

DSC_0126În drum spre un nou obiectiv turistic, excursioniștii au făcut un popas la Crama familiei Hetei din Beltiug. Vinurile lor au depășit demult faima județului. Stau mărturie numeroasele premii obținute de-a lungul anilor. Am remarcat diploma ce atestă câștigarea medaliei de aur la Concursul Micilor Producători din Transilvania, în anul 2013. Hetei László i-a primit cu multă amabilitate pe excursioniști, având loc și o degustare de Sauvignon Blanc.

Următorul popas a fost în comuna Acâș, așezare menționată prima dată în 1342. Biserica de aici, azi reformată, datează din secolul al XII-lea. Potrivit unei inscripții, a avut de suferit în urma invaziei tătarilor. Un incendiu din 1642 a distrus acoperișul. Se spune că mai târziu, când turcii au văzut semiluna pusă pe turn, au scutit biserica de la o nouă devastare. Cutremurul din 1834 a afectat serios biserica. În interior și astăzi se văd o serie de crăpături. Lucrări de renovare au avut loc în 1896 și 1902. Au fost admirate băncile pictate cu motive florale și orga de la începutul secolului XX.

DSC_0127

DSC_0128

DSC_0129

DSC_0130

DSC_0132La circa 5 kilometri de Căuaș, pe un drum foarte rău (drumul este în reabilitare) a fost vizitat în satul Ady Endre, fostul Mecențiu, Complexul muzeal Ady Endre. Poetul maghiar este considerat unul dintre cei mai importanți poeți ai secolului al XX-lea. Provine dintr-o familie de nobili sărăciți. Se spune că a scris prima poezie la vârsta de 17 ani. Complexul cuprinde o veche casă țărănească în care s-a născut poetul în 1877. Această casă a fost salvată și refăcută în 1957, în urma intervenției pictorului Aurel Popp, vechi prieten al familiei poetului. În cele trei încăperi se află piese de mobilier caracteristice caselor țărănești, vitrine cu documente și fotografii. Urmează casa nouă, construită la începutul secolului XX, cu patru încăperi cu mobilier de epocă. Sunt expuse documente, fotografii, reviste și ziare, scrisori. În exterior se află bustul poetului amplasat pe un postament impunător, pe care sunt inscripționați anii 1877-1919.

DSC_0133

DSC_0135

DSC_0136

DSC_0137

DSC_0138

DSC_0139

DSC_0140

DSC_0141

DSC_0142

DSC_0143

DSC_0144Castelul familiei Károlyi din Carei este tot mai mult pomenit ca fiind Peleșul Transilvaniei. Membrii cenaclului Cronograf l-au avut în mijlocul lor pe directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, au avut parte de explicații la cel mai înalt nivel asupra originii și evoluției castelului. Inițial făcea parte din sistemul de fortificații. Cel mai important reprezentant al familiei a fost contele Károlyi Alexandru (1669-1743). Cetatea a cunoscut o serie de evenimente diplomatice de-a lungul timpului. Printre altele au fost discutate punctele Păcii de la Satu Mare din 1711. Edificiul a cunoscut transformări radicale în timpul lui Károlyi Antal (1732-1791), când cetatea a devenit un castel în stil baroc. Menționăm aici că în anul 1884 prințul Rudolf, fiul împărătesei Elisabeta (Sissi), a petrecut aici două zile.

foto-3-castel

castel2

DSC_0146

DSC_0148

DSC_0149

DSC_0150

DSC_0151

DSC_0152

DSC_0153Aspectul actual a fost conferit castelului între anii 1894-1896. Apartamentele familiei s-au aflat la etajul I. Din anul 1907 membrii familiei nu au mai locuit la Carei. Un moment remarcabil îl reprezintă vizita regelui Ferdinand I și a Reginei Maria din anul 1919. Astăzi, vizitatorii pot admira la castel o expoziție muzeală de interioare istorice care crează impresia că te afli într-o altă lume. Expoziția de trofee din Africa de Sud fascinează pur și simplu. Ele au fost donate de Sir Pánczel Tibor, om de afaceri cu strămoși în Carei.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 14, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.