În curtea Muzeului de Artă Satu Mare a avut loc dezvelirea Monumentului Limbii Române

Vineri, 27 mai, sătmărenii au putut fi martorii unui eveniment cultural de excepție. În curtea Muzeului de Artă Satu Mare a avut loc dezvelirea Monumentului Limbii Române, opera artistului plastic Radu Ciobanu. Este un nou dar oferit sătmărenilor și un omagiu adus limbii române, limbă în care poporul nostru își păstrează identitatea.

DSC_0002Că Satu Mare a fost mereu un bastion al limbii române, ne-o dovedește textul așezat la baza monumentului: “Cel mai frumos și mai corect dialect românesc, cel mai apropiat de graiul italic se vorbește la Sătmar”. Astfel se exprima marele nostru poet Mihai Eminescu la 4 noiembrie 1882, ca jurnalist la ziarul ”Timpul”.

DSC_0004La dezvelirea monumentului au luat parte: președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, managerul județului Satu Mare, Nicolae Bura, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo, directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, fostul prefect Radu Giurcă, numeroși oameni de cultură, profesori și elevi. Un sobor de preoți în frunte cu părintele dr. Cristian Boloș a sfințit monumentul.

DSC_0006Felician Pop a spus că dezvelirea monumentului, pentru noi toți este un eveniment excepțional. Acum s-a împlinit unul din visele noastre vechi. Textul alăturat este un omagiu adus sătmărenilor. ”Inițial era în proiect așezarea unei plăci comemorative, dar până la urmă s-a optat pentru acest frumos monument. Și dialectul maghiar vorbit la Satu Mare este cel mai curat”, a spus Felician Pop.

DSC_0007Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef și-a exprimat bucuria că în sfârșit, acest proiect a fost dus la bun sfârșit și a mulțumit sculptorului Radu Ciobanu pentru frumoasa sa creație. Data dezvelirii, de 27 mai, nu este întâmplătoare. La data de 27 mai 1600 marele voievod Mihai Viteazul a luat titlul de domn al celor trei țări românești. Adrian Ștef a promis că în fiecare an de Ziua Limbii Române la acest monument va fi adus un omagiu limbii române. Este un monument care a lipsit din peisajul cultural al Sătmarului.

DSC_0001

DSC_0014Adrian Ștef a mai spus că se are în vedere amplasarea unei statui a lui Mihai Eminescu la Carei, alta a lui Ioniță Andon la Negrești-Oaș, dar și un bust al marelui om politic maghiar cu vederi liberale Szécsényi István.

DSC_0016

DSC_0022

DSC_0024Fostul prefect de Satu Mare, Radu Giurcă a lăudat inițiativa dezvelirii acestui monument. A spus că în viitor trebuie să se facă investiții pentru tineret, în educație, cultură și sport. A propus amplasarea unei statui ecvestre a lui Mihai Viteazul în municipiul Satu Mare.

Robert Laszlo, directorul CJCPCT a mulțumit Consiliului Județean pentru sprijinul acordat. El a spus că acest monument este binevenit aici la Satu Mare și un loc important unde oamenii de cultură se pot aduna.

DSC_0025

DSC_0029

DSC_0032

DSC_0033Din partea unor instituții și unități școlare la monument au fost depuse jerbe de flori. Un grup de elevi de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” au interpretat cântecul ”Limba noastră-i o comoară”, iar Petrică Mureșan, Raluca Dumitru și George Negrea au prezentat un scurt program artistic. Felician Pop a recitat o frumoasă poezie din creația sa.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 27, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to În curtea Muzeului de Artă Satu Mare a avut loc dezvelirea Monumentului Limbii Române

  1. Sperăm din tot sufletul nostru românesc sa vedem acest MONUMENT deosebit de important in Centrul orasului!!!!!!!!!!!!!!!!!!, acolo unde se cuvine. Există lucruri măreţe de care nu trebuie să ne fie ruşine, dimpotrivă!
    Un gând bun celor care s-au gândit să pună în valoare ceea ce românii au mai de preţ: un element de identitate.
    Dacă sunt din aceia care se împiedică la modul serios de o astfel de idee pusă în practică, am să le pun o singură întrebare: locuitorii unei ţări au datoria să cunoască limba ţării respective sau să aştepte mereu plăcuţe bilingve?
    Sper ca mesajul meu să fie citit şi înţeles aşa cum se cuvine: cu respect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.