31 mai 2016 a fost celebrată ca Ziua Mondială fără Tutun (World no Tobacco Day – WNTD)

Începând cu 1988, OMS şi partenerii săi celebrează în fiecare 31 mai Ziua Mondială Fără Tutun (WNTD), pentru a conştientiza publicul şi decidenţii în privinţa poverii sociale enorme atrase de fumat şi a impulsiona implementarea Convenţiei Cadru OMS pentru Controlul Tutunului (FCTC) – primul tratat internaţional de sănătate publică.

fumat2În 2016, WNTD se desfăşoară sub sloganul „Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!” şi are ca temă “Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun.”

Astfel, OMS cheamă în acest an ţările-părţi ale FCTC la pregătirea ambalării neutre (standardizate sau uniformizate în raport cu mărcile comerciale de tutun) – considerată o măsură importantă pentru reducerea atractivităţii tabacului (în special pentru tineret) prin cvasi-eliminarea utilizării publicităţii pro-tabac pe ambalaje în beneficiul sporirii vizibilităţii avertismentelor de sănătate de pe pachete.

Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni şi (numai 2) culori în care singura prezentare grafică va aparţine avertismentelor de sănătate, iar informaţia tutun – specifică – brandul/versiunea/numărul ţigaretelor – va avea culori reglementate şi font diminuat.

Ambalarea neutră a produselor de tutun este în vigoare în Australia 2012, iar din mai 2015 se aplică în primele ţări din UE: Irlanda, Franța şi Marea Britanie. Uniunea Europeană, odată cu Directiva 2014/40/UE, agrează ambalarea neutră dacă există studii atestând eficienţa măsurii.

Ţara noastră, în care se fumează curent la nivelul 27% (un procent peste media UE), nu are pentru moment un plan concret privind ambalarea neutră a tutunului. Experţilor, agenţiilor guvernamentale şi societăţii civile din România le revine misiunea de a atrage sprijin politic şi parlamentar în favoarea acestui nou pas în favoarea sănătăţii publice, în continuarea realizării majore reprezentate de Legea 15/2016.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 31, 2016. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.