Coreea de Nord şi-a plasat armata în stare de luptă și ameninţă că loveşte SUA, Guam şi Hawaii

Coreea de Nord şi-a plasat marţi armata în stare de luptă şi a cerut unităţilor speciale "strategice" să se pregătească pentru eventuale lovituri împotriva Statelor Unite, Insulelor Guam şi Hawaii, în Pacific, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană.

coreea-de-nord-amenintaa-ca-va-bombarda-sua-1364291061"Comandamentul armatei poporului coreean declară că toate trupele de artilerie, inclusiv unităţile strategice de rachete şi unităţile de artilerie cu rază lungă de acţiune trebuie să fie plasate în (stare) de alertă «pregătit de luptă»", potrivit KCNA.

Aceste unităţi urmează să fie pregătite să atace "toate bazele militare americane în regiunea Asia-Pacific, inclusiv pe continentul american, Hawaii şi Guam", dar şi în Coreea de Sud, a adăugat comandamentul într-un comunicat transmis de KCNA.

În pofida lansării cu succes, pe 12 decembrie, a unei rachete cu rază lungă de acţiune – asimilată de Seul şi aliaţi săi unui test balistic -, unii experţi apreciază că Phenianul este departe de a stăpâni tehnica necesară lansării unei rachete intercontinentale, capabile să lovească Statele Unite.

Hawaii şi Guam sunt considerate, de asemenea, în afara razei de acţiune a rachetelor cu rază medie de acţiune dezvoltate de către Coreea de Nord, care ar putea, în schimb, că atingă baze din Japonia şi Coreea de Sud.

Seulul şi Washingtonul au consolidat vineri condiţiile unui pact de cooperare militară. Acesta prevede de acum o susţinere sporită din partea Statelor Unite pentru Coreea de Sud, inclusiv în cazul unei provocări minore din partea Coreei de Nord.

"Nu există o eroare mai mare decât ideea că ei (Seulul şi Washingtonul) vor avea ocazia să riposteze", a adăugat comandamentul armatei marţi.

Phenianul a ameninţat deja, săptămâna trecută, că va ataca baze militare americane din Japonia şi Guam, ca ripostă faţă de survolarea cu bomardiere de tip B-52 a teritoriului sud-coreean.

Tensiunile din Peninsula Coreeană se află, în prezent, la cel mai ridicat nivel de după 2010. Un test nuclear, pe 12 februarie, al treilea efectuat de către Coreea de Nord, a antrenat noi sancţiuni ONU şi ameninţări cu represalii din partea Phenianului.

Dimineaţă, noua preşedintă a Coreei de Sud, Park Geun-hye, a avertizat Phenianul că "singurul drum către supravieţuire" va consta în abandonarea programelor sale nucleare şi balistice, îndemnând Coreea de Nord la "schimbare".

"Chiar şi acum, Coreea de Nord ameninţă securitatea noastră naţională", a adăugat şefa statului într-un discurs pronunţat cu ocazia împlinirii a trei ani de la naufragierea unei corvete sud-coreene, atacate cu torpilă de Pheninan, potrivit Seulului.

Atacul a cauzat moartea a 46 de marinari sud-coreeni. Coreea de Nord a negat orice responsabilitate.

Mediafax.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 26 martie 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.