Visegrád, capitala Evului Mediu european şi unul dintre cele mai vizitate locuri istorice

Pentru a treia oară deja, am poposit în luna iulie în cetatea regală din centrul oraşului Visegrád, pentru a petrece o zi de neuitat într-unul din cele mai frumoase locuri din ţara vecină. Drumurile şi planurile ne poartă paşii din ce în ce mai des „dincolo”, de această dată cu dorinţa de a împărtăşi cu voi impresiile din acest loc minunat.

dunare visegrad2Una din destinațiile de vacanță, unde timpul poate fi petrecut într-o ambianță încărcată de istorie este micul oraș ungar de la Dunăre, Visegrád. Orașul este situat în Pesta, la circa 43 de kilometri nord de Budapesta. Numele așezării vine din limba slavă, vișe-grad însemnând „cetate înaltă”.

palat dunare peisaj2Cronicile consemnează că în acest loc, în anul 1335 s-a constituit ceea ce în istorie se numește Grupul de la Visegrád, cu participarea regilor Ioan al Boemiei, Cazimir al II-lea al Poloniei și Carol Robert al Ungariei. Ca o replică, peste veacuri, pe 15 februarie 1991, aici s-a semnat o colaborare între președintele Cehoslovaciei, Vaklav Havel, președintele Poloniei, Lech Walesa și primul ministru al Ungariei, Jozsef Antal. Din 1993 grupul are patru membri, odată cu formarea Slovaciei.

dunare visegradPrima cetate a oraşului a fost ridicată prin anul 1000, din piatra zidurilor castrului roman

În prezent numărul locuitorilor orașului este în jur de 1.800. Prima mențiune scrisă despre Visegrád datează din anul 1009, prima cetate fiind ridicată din piatra provenită din zidurile castrului roman. Actuala cetate datează din 1320 și este legată de numele regelui Carol Robert, palatul devenind în scurt timp reședința preferată a regelui. O celebră baladă a Clarei Zách vorbește despre un atentat împotriva regelui și despre represiunea sângeroasă care a urmat. Un alt rege de seamă care a trăit aici a fost Ludovic cel Mare. Aici i s-a oferit de către o delegație poloneză coroana Poloniei, coroană acceptată și păstrată la Visegrád alături de Sfânta Coroană a Ungariei.

În încăperile palatului regelui Matei Corvinul, istoria şopteşte şi azi poveşti de altădată

Pe timpul domniei regelui Matei Corvinul, palatul a cunoscut cea mai înfloritoare perioadă din existenţa sa. Regele a extins palatul şi l-a împodobit cu elemente gotice, care pot fi admirate și astăzi. Palatul a găzduit importante personalități renascentiste. Unii au descris Visegrádul ca un adevărat colț de rai. Perioada de înflorire a ținut până la cucerirea turcească. Luptele au ruinat totul, iar cei rămași în viață s-au refugiat. Ce a rămas din cetate a fost aruncat în aer din ordinul împăratului habsburgic Leopold I. Preotul Victorin József este cel care a început să scoată la lumină ruinele de la Visegrád.

La venirea maghiarilor, zidurile au fost reparate și locul a primit numele de Visegrád. La 1242, cu ocazia invaziei tătare, cetatea a suferit mari distrugeri. După retragerea tătarilor, Maria, soția regelui Bela al IV-lea a construit o nouă cetate cu trei turnuri de apărare. Toți regii următori au făcut câte ceva la Visegrád. În 1544 totul a încăput în mâinile turcilor. Se mai poate vizita Turnul Solomon (Salamon Torony), refăcut între anii 1959-1964.

Salamon Torony. În acest turn a primit loc Muzeul regelui Matei Corvinul

salamon

salamon1

salamon1-1

salamon2

salamon3

salamon4

salamon5

salamon6

paalt8

Oraşul este vizitat anul de sute de mii de turişti

Astăzi Visegrád a devenit un centru al turismului național și internațional, fiind cel mai vizitat loc de la cotul Dunării (Dunakanyar). Aici an de an se înregistrează câteva sute de mii de turiști. Se poate vizita fortăreața romană ridicată în secolul IV, Pone Navata. Pe latura dinspre Dunăre s-a ridicat Praetorium, ca centru de comandă. Fortăreața a fost abandonată de romani în secolul al V-lea. O vreme aici s-au așezat triburi germanice.

Se spune că în pivnițele palatului a fost ținut prizonier Vlad Țepeș. Palatul construit de Matei Corvinul este cel mai vizitat loc din oraş, având grădini minunate.

gradina1

gradina2

palat fantana matyas

palat gradi

palat gradina

palat gradina2

palat matyas1

palat matyas2

palat matyas3

palat8

palat7

palat9

palat10

palat12

palat11

Câteva imagini din interiorul palatului regal din Visegrád. Încăperile au fost restaurate pentru ca turiştii să îşi poată imagina cum trăiau regii Ungariei 

palat

palat1

palat2

palat3

palat4

palat4-4

palat5

palat6

„Un colţ de rai”, „Chakra inimii pământului”  

Prin părţile locului se spune că din timpuri străvechi Visegrádul este unul dintre acele câteva aşezări ale ţării vecine care deţin puteri vindecătoare. În munţii Pilis aflaţi în apropiere s-ar afla potrivit unora „chakra inimii Pământului”, iar cei care vizitează aceste locuri, cu inima deschisă la frumuseţea naturii de aici, se încarcă energetic şi îşi întăresc organismul.

Unii au descris acest loc ca fiind un colţ de rai. Între munţii Pilis, pădurile seculare şi apele Dunării, cetatea Visegrad a fost protejată de intemperiile vremii şi s-a aflat mai la adăpost dinainea cuceritorilor. Nu întâmplător regii Ungariei au preferat această aşezare de-a lungul istoriei pentru a le fi reşedinţă şi oază de linişte.

11103054_824957540913582_5816935816818398378_oVisegrádi Nemzetközi Palotajátekok, cel mai amplu festival medieval din Europa

La Visegrád turiștii au ocazia să trăiască adevărate aventuri medievale, în luna iulie a fiecărui an. De 31 de ani încoace administrația locală organizează pentru locuitorii orașului și pentru turiști cel mai grandios festival cu specific medieval din Europa, Visegrádi Nemzetközi Palotajátekok (Jocurile Internaționale ale Cetății Visegrád). Evenimentul își propune de la o ediție la alta să readucă în fața ochilor publicului iubitor de istorie și Ev mediu întocmai perioada istorică a anilor 1335, din perioada domniei regelui Ungariei Carol Robert.

Turnirul organizat în cinstea regelui Carol Robert de Anjou:

turnir

turnir1

turnir2

turnir3

turnir4

turnir5

turnir6

turnir7

turnir8

turnir11

turnir12

turnir13

turnir14

turnir15

turnir16

turnir17

turnir18

turnir19

turnir20

turnir21

turnir22

turnir23

turnir24

turnir25

turnir26

turnir27

turnir28

turnir29

turnir30

turnir31

turnir32

turnir34

turnir35

turnir36

turnir37Defilarea cu torţe a participanţilor la festival, pe strada principală din Visegrád. O paradă de arme, veşminte şi nobleţe:

DSC03847

DSC03854

DSC03855

DSC03859

DSC03860

DSC03862

DSC03866

DSC03869

DSC03870

DSC03877

DSC03882La ediţia din acest an a Festivalului Medieval Internaţional din Visegrád au participat cavalerul Kassai Lajos, şoimarii regali din Visegrád, arcaşii Clubului Istoric „Şoimul Negru” (Slovacia), stegarii şi toboşarii din Lanciano (Italia), Ordinul Cavaleresc „Sfântul Gheorghe” (Visegrád), Ordinul Cavalerilor din Tarnow (Polonia), trupa de dansuri Primavera, Ordinul Cavaleresc Svibor (Serbia), toboşarii Ordinului „Sfântul Gheorghe” din Visegrád, arcaşii şi călăreţii tribului Vermes, Haramza Mark, formațiile Susato, Remdih, Szelindek, Alex Horsch, Vár Kommando, Agyagbanda, Holloének Hungarica şi regii Ioan al Boemiei, Cazimir al II-lea al Poloniei și Carol Robert al Ungariei, regine, nobili, domnițe, bufoni şi aprozi, de toate vârstele. În apropierea cetății s-au desfăşurat demonstrațiile de lupte între cavaleri, întreceri călare, măiestrie la tras cu arcul, vânătoare şi dresură de şoimi, concerte şi dansuri medievale, culminând cu turnirele în cinstea regilor.

muyica strada

oras festival

oras

oras1

oras3

oras4

oras5

oras6

oras7

oras8

oras9

oras10

oras11

oras12

oras13Întregul oraș Visegrád este cuprins pe parcursul festivalului de o atmosferă medievală unică, întreținută de Târgul Medieval în care sunt prezenți meșteri populari, meșteșugari, artiști ambulanți, comedianți, tarabe cu mâncăruri tradiționale gătite la fața locului, articole de îmbrăcăminte tradițională, arme, bijuterii, accesorii și multe altele care i-au încântat pe miile de participanți.

De-a lungul celor trei zile de festival, buna-dispoziţie a fost oferită de de formațiile de acasă şi din alte ţări: Susato, Remdih, Szelindek, Alex Horsch, Vár Kommando, Agyagbanda, Szimbola, Holloének Hungarica, Arany Alma, Balog Péter, Misztrál.

O expoziție cu vânzare cu replici ale armelor medievale este tot timpul la dispoziția doritorilor. În încăperile restaurate ale palatului regal pot fi vizitate expoziții cu obiecte din istoria palatului, colecții de arme. Cu ajutorul unor manechine a fost recreată întâlnirea dintre cei trei regi în anul 1335, apoi scene de bal şi de vânătoare, soldați din perioada medievală.

Elena Ioana Koka, foto: István Bognár

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 29, 2016. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.