Protopopul Ioan Socolan, despre amplasarea magazinului Lidl: Nu dorim ca investitorul să plece din oraș

În seara zilei de marți, 2 august, în incinta Bisericii Ortodoxe ”Sfinți Împărați Constantin și Elena” a avut loc o conferință de presă susținută de protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan, împreună cu preoții parohi Gabriel Gorgan și Tiberiu Vălean. Conferința a avut loc în prezența unui grup de credincioși care frecventează biserica.

DSC_0293Și de această dată părintele Socolan a reafirmat cererea ca amplasamentul viitorului magazin Lidl să fie modificată astfel încât intrarea principală în magazin să se facă spre Podul Golescu și nu de pe Drumul Careiului. Redăm mai jos integral comunicatul de presă transmis în numele credincioșilor, curatorilor și preoților Bisericii ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

”Pentru o mai bună informare și o corectă abordare, dorim să facem câteva precizări legate de amplasamentul magazinului Lidl lângă biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena.

DSC_0282Încă de la început am primit vestea cu bucurie gândindu-ne că terenul viran de lângă biserică, părăsit de vechii investitori, va avea în sfârșit o întrebuințare. Vechiul P.U.Z. aprobat, avizat și autorizat în anul 2008, încadra perfect biserica din punct de vedere architectural, exista o retragere considerabilă de la biserică, cu spații de promenadă, cu verdeață și cu fațada de sticlă (vitralii) care scoteau în evidență atât biserica cât și spațiul împrejmuitor. Ne-am gândit că noul investitor va prelua măcar o parte din vechiul P.U.Z. aprobat și autorizat. Nu a fost așa și cu părere de rău am constatat că existau doar două variante, una cu spatele la biserică și cu fațada spre Drumul Careiului, și a doua cu magazinul poziționat cu fața spre Podul Golescu. Am spus încă de atunci că ne-ar avantaja vizual și architectural a doua soluție, iar biserica nu ar arăta încorsetată între magazin și propriul zid. În urma dezbaterii publice, care a avut loc pe data de 05.05.2016, reprezentantul Lidl, D-nul Călugăru a afirmat în fața tuturor celor prezenți că va face tot posibilul ca magazinul să fie așezat după a doua variantă. Din păcate am constatat mai târziu, în momentul în care noul proiect P.U.Z. a fost prezentat spre aprobare că magazinul apare din nou cu spatele la biserică.

DSC_0307Nu dorim să ne opunem în fața unei investiții care generează locuri de muncă pentru oraș, vrem și noi un oraș mai frumos, mai curat mai prosper. Dar în același timp ne gândim și ne întrebăm ce se va întâmpla în spatele acestui magazin folosit de multe ori ca spațiu de depozitare pentru ambalaje, mărfuri nevândute, aparate de aer condiționat etc.

Nu dorim ca investitorul să plece din oraș, dar dorim să ne așezăm la o masă și ajutați de puterea lui Dumnezeu să putem găsi o soluție, care să fie apreciată pe viitor și de copiii noștri, care să poată spune, da, părinții noștri au fost oameni deosebiți și au lăsat soluții la toate problemele”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 2, 2016. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

One Response to Protopopul Ioan Socolan, despre amplasarea magazinului Lidl: Nu dorim ca investitorul să plece din oraș

  1. Nişte umile întrebări, pentru toată lumea.
    Câţi bani mănâncă pe lună această biserică?
    Câţi bani mănâncă un magazin?
    Câţi bani a înghiţit biserica în aproape 30 de ani de când se construiește? De unde şi unde sunt acei bani? Câte echipe lucrează zi de zi ca slujba să se ţină, în sfârşit, în biserică, nu în beci? Pe vremea când eram copil,un preot era ceva sfânt, vorbea frumos cu toată lumeaşi nu îndemna pe nimeni la violenţă. Acum nu mai avem nevoie decât de taxe uriaşe de la lumânări la parastas?
    Părintele Socolan vorbeşte despre aprecierea copiilor noştri. E foarte optimist.Mă gândeam că nici nepoţii noştri nu vor avea parte de o biserică terminată.”Nu dorim ca investitorul să plece din oraş”, zice acelaşi. Dar ce vrea? Atitudinea aceasta vehementă ar fi fost de folos în grăbirea terminării construirii bisericii,nu în amestecarea în aceste treburi.Dacă ne păsa cu adevărat de biserică,era gata de acum 25 de ani. Foarte grav ce se întâmplă acolo!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *