Interceptări: Cum falsificau medicii buletinele de analize medicale

Noi dezvăluiri în dosarul medicilor implicaţi în reţeaua falsificatorilor de analize medicale. Medicii îşi lăsau parafa la îndemâna angajaţilor din cadrul celor două laboratoare care la rândul lor făceau analize fictive. În schimb, medicii primeau 10% din valoarea analizelor decontate de Casa de asigurări de sănătate Bucureşti.

medici_60175700Ancheta vizează 42 de medici şi angajaţi ai laboratoarelor acuzaţi că au pus în pericol viaţa a mii de pacienţi prin falsificarea buletinelor de analize. Laboratoarele nu aveau reactivi şi aparatură care să permită realizarea în mod corect a analizelor medicale. Cele mai multe dintre rezultate era puse după ochi. Procurorii susţin că bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost prejudiciat astfel cu 500.000 de euro pentu că s-au emis 14.000 de bilete de trimitere false.

"Analizele erau defectuoase, în sensul că foloseau reactivi vechi sau chiar expiraţi. De asemenea, au existat situaţii în care au fost pierdute probele biologice prelevate de la pacienţi, iar buletinele de analize au fost întocmite în mod fictiv. Au existat chiar situaţii în care persoane care aveau afecţiuni foarte grave, chiar incurabile au primit nişte buletine de analiză fictive, în condiţiile în care probele fuseseră pierdute", a declarat Bogdan Staicu, procuror-șef secție Parchetul Capitalei.

În scandal este implicat şi un medic cardiolog de la Spitalul Elias. Sergiu Bârsan, în vârstă de 40 de ani, a fost ridicat dintr-o pensiune din Drobeta Turnu Severin. Poliţiştii de la IPJ Mehedinţi aveau pe numele lui un mandat de aducere, eliberat de Tribunalul Bucureşti. Medicul are calitatea de învinuit. Reprezentanţii spitalului Elias spun că reţinerea doctorului Bârsan nu are legătura cu activitatea sa în această instituţie, ci cu activitatea sa în sistemul de medicină privată.

Modul de operare

Pentru a nu fi prinşi, medicii s-au gândit la fiecare aspect al problemei. Întreaga afacere era gestionată în detaliu şi aveau o acoperire plauzibilă pentru fiecare reţetă eliberată.

Pentru a diferenţia biletele reale de cele falsificate, angajaţii celor două laboratoare au folosit diverse nume de utilizatori pentru introducerea biletelor în sistem. Medicii au conceput chiar şi un sistem special de introducere a biletelor falsificate, pentru a nu le încurca cu cele reale.

"Pentru laboratorul SC Uromed Center SRL userul (Uromed2011) ce are alocat codul cu nr. „25” este folosit pentru implementarea biletelor reale. Toţi ceilalţi useri, ce au alocaţi alte coduri, sunt folosiţi pentru biletele falsificate. Pentru laboratorul SC Citylab SRL userul ce are alocat codul cu nr. „4” este folosit pentru implementarea biletelor reale. Toţi ceilalţi useri, ce au alocaţi alte coduri, sunt folosiţi pentru biletele falsificate", se arată în referatul procurorilor.

Mai mult, angajaţii laboratoarelor foloseau când şi cum doreau parafa medicilor. Medicii de laborator, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de „salariu”, lăsau parafa angajaţilor laboratorului pentru a o folosi fără drept în falsificare biletelor sau a raportărilor.

Probabil bănuind că ar putea fi interceptaţi, medicii foloseau un limbaj codificat. Angajatii laboratorului primeau bilete de trimitere false – denumite în limbaj codificat bilete extra, bomboane, burţi. Expresia ,,Două kilograme" însemna de fapt ,,două trimiteri", iar valoarea acestora era de 100 de lei.

La finalul operaţiunilor începea negocierea – cine şi câţi bani trebuie să primească

Stanciu Mihai: Eu am schimbat ceva bani astăzi, dar are de dat comisioane la medici şi nu ştiu cât îi mai rămân. Eu am luat vreo 100 de milioane, am schimbat! Da’ trebuie să dea la medici… nu ştiu cât dracu are! 115-120 de milioane să le dea la medici! Comisioane pe probe".

Procurorii au stabilit şi sumele de bani încasate de medici la finalul lunii martie. Rodica Matei a primit 5.800 de lei pentru cele 51 de buletine de analiză falsificate, Gabriela Iancu 7.300 de lei pentru 40 de buletine, Conteş Lazăr a încasat peste 6.400 de lei pentru 49 de buletine, în timp ce doctorul Monica Ursu a primit nu mai puţin de 161.286 de lei pentru 838 de bilete neînsoţite de probe.

Convorbiri interceptate

Din interceptările efectuate în cauză rezultă că unii medici falsificau bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice, la instigarea administratorilor Uromed Center şi Citylab. În referat se mai precizează că biletele de trimitere erau transmise prin şoferul Stanciu Mihai. Sumele de bani plătite drept mită erau date de administratori tot prin intermediul şoferului, scrie Mediafax.

În acest sens, procurorii au menţionat în referat interceptarea unei convorbiri telefonice purtate în 24 aprilie 2012 de Daskiran Semseddin, zis Kemal, şi Mihai Stanciu.

"Stanciu Mihai: Da şefu! Şi pentru Ursu cum fac?

Daskiran Semseddin: Eu plec acuma până la Pipera să înscriu maşina şi…de o oră mă întorc vin CITYLAB şi-ţi dau…

Stanciu Mihai: Nu o mai găsesc .

Daskiran Semseddin: Cum?

Stanciu Mihai: Nu o mai găsesc. Că ea e până pe la unu jumătate două.

Daskiran Semseddin: Bine spune-i ca să mai…se rezolvă, ai înţeles? Şi e mai multe nu e problemă dăm mai mult.

Stanciu Mihai: Da, nu numai…nu-mi lăsaţi că …mă duc mâine după-amiază şi gata!

Daskiran Semseddin: Am înţeles, mâine după-amiază să duci dar spune-i să face mai (neinteligibil). Înţelegi ce zic?

Stanciu Mihai: Eu vorbesc la telefon cu ea nu mă mai duc acolo că dacă nu sunt pregătit nu mă duc că nu are rost! Eu ştiu ce…deci dacă nu sunt pregătit nu are rost să mă duc acolo . Eu am vorbit cu ea de dimineaţă.

Daskiran Semseddin: Deci mâine…te trimit pregătit pentru mai multe să faci mai multe înţelegi?

Stanciu Mihai: Păi da nu ştiu dacă are, o să vorbesc cu ea dacă are loc în registrul ăla se rezolvă dar dacă nu, nu!

Daskiran Semseddin: Rezol…să vorbeşti dacă este ok…înţelegi? Mâine duci cu mai multe ai înţeles ce zic?

Stanciu Mihai: Da, da am înţeles"

În descrierea modului de operare al reţelei, anchetatorii menţionează că biletele de trimitere false erau denumite de inculpaţi, în limbaj codificat, "bilete extra", "bomboane" sau "burţi".

Potrivit procurorilor, angajaţii laboratorului primeau biletele de trimitere false, le introduceau în circuitul laboratoarelor, prin intermediul sistemului informatic Medis, şi le înaintau spre decontare către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

Limbajul codificat este exemplificat prin interceptarea unei convorbiri dintre administratorul Uromed şi asistenta medicală Valentina Drăguşin."D. Semseddin: Da.

Vali: Mamă, fii atent. Când mai îmi aduci bomboanele din astea de băgat aici…

D. Semseddin: Î!

Vali: Dacă nu are stradă, număr, sector, le-am respins automat.

D. Semseddin: Şi ce? Sector…

Vali: Păi nu e niciuna. Eu stau şi pierd timpul cu fiecare în parte să caut sectorul pe internet. Deci le spui din start: număr, stradă…

D. Semseddin: Da. Bine, să spunem.

Vali: Şi plus că nu îmi scrie: pensionar 1 sau 2. N-am de unde să-i ghicesc. Plus de asta, spune-le că toate astea care mi le-a dat acuma, ţi le-am dat şi în decembrie. In mod normal ar fi trebuit cam la trei, patru luni să ţi le dau. Ţi le dau la două luni. Pe ăştia i-am mai avut o dată"

Realitatea.net

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 30, 2013. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *