Ponta nu exclude varianta ca fostul procuror Kovesi să preia conducerea DNA

Liderul PSD, premierul Victor Ponta nu exclude varianta ca fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi să fie numită la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adăugând că nu va demisiona din postul de prim-ministru dacă această persoană, considerată "omul lui Băsescu", va fi numită la DNA.

kovesi_52391600_15773300_57855200El a declarat că singura variantă pe care o exclude este ca Daniel Morar să rămână în acest post. "În fiecare zi trebuie să iau decizii multe, unele dureroase, dar pe care mi le asum", a spus Ponta la o televiziune. Întrebat dacă nu exclude ca Laura Codruţa Kovesi să fie şeful DNA, Ponta a răspuns: "Nu exclud niciun nume în afară de domnul Morar".

Fostul procuror general al României Codruţa Kovesi a fost detaşată la Ministerul Afacerilor de Externe, pentru o perioadă de trei ani, oentru a ocupa o funcţie de Înalt reprezentant la Misiunea României la Bruxelles pe probleme privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie.

Detaşarea a fost prezentată atunci de premierul Ponta drept o "încercare de diplomaţie"

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că în situaţia în care premierul va face propuneri pentru şefia Parchetului şi a DNA, ar putea să aibă o opinie, dar nu are calitatea de a-şi da acceptul sau nu pentru eventualele propuneri, însă personal nu ar susţine nominalizarea Codruţei Kovesi.

Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, a anunţat că săptămâna viitoare va face propunerile pentru şefii Parchetelor direct, fără selecţie.

Întrebat dacă va organiza o selecţie sau va face propuneri direct pentru şefia Parchetelor, Ponta a răspuns: "Îmi voi asuma propuneri directe. (…) Sper că săptămâna viitoare".

Premierul, care a preluat interimar în această săptămână portofoliul Justiţiei, a spus că atât el, cât şi preşedintele au discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene despre acest lucru.

"Şi dl preşedinte şi eu am discutat şi, dacă există două propuneri acceptate de toată lumea, până la urmă, acesta este rezultatul pe care îl aşteaptă şi Comisia Europeană de la noi", a răspuns Ponta, întrebat de ziarişti, după ce a participat la Congresul Avocaţilor, dacă a informat Comisia Europeană că va face direct propuneri pentru aceste funcţii în contextul în care se ceruse o selecţie.

El a susţinut că în legătură cu acest subiect nu au loc consultări politice

"Sigur că eu în deciziile pe care le iau ca prim-ministru şi ministru al Justiţiei mă consult politic cu partenerul meu, dl Antonescu, dar consultări politice PSD, USL nu se pune problema. Judecătorii şi procurorii nu sunt numiţi pe consultări politice", a declarat Ponta.

Premierul a precizat că se va consulta doar cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, inclusiv cu privire la numele procurorilor pe care îi va propune.

"Sigur, eu discut absolut tot ceea ce fac în funcţia guvernamentală cu Antonescu. Repet, nu sunt dezbateri şi nu sunt decizii politice referitoare la numiri de procurori şi judecători", a subliniat Ponta.

Realitatea.net

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 30, 2013. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.