Peste 1 miliard și 200 de milioane de catolici din întreaga lume sărbătoresc Paştele

Azi-noapte, la Vatican, Papa Francisc a ţinut slujba Învierii Domnului la Bazilica Sfântul Petru. Noul suveran pontif i-a îndemnat pe cei care s-au îndepărtat de credinţă să-l primească din nou pe Dumnezeu în vieţile lor. În duminica Paştelui, Papa a oficiat Mesa de Înviere începând cu ora 11.00. El a rostit tradiţionalul mesaj de Paşte în mai multe limbi, inclusiv în română, şi a dat tuturor binecuvântarea "Urbi et orbi".

3103popeAproape 100 de mii de credincioşi au venit la Vatican, mulţi dintre ei sosiţi special din Argentina şi din Brazilia pentru cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. În Sâmbăta Mare, piatra mormântului a fost dată de-o parte, iar Iisus Hristos a înviat din morţi şi s-a arătat viu ucenicilor săi şi Mariei.

Pelerinii de la Vatican au aprins lumânările pascale, au cântat şi au ascultat lecturi din Vechiul Testament şi din Evanghelia Învierii.

Astăzi, romano-catolicii, dar şi protestanţii au serbat Paştele, cu cinci săptămâni înaintea ortodocşilor. Acesta este cel mai mare interval între sărbătoarea Învierii Domnului la cele două Biserici. Tot în duminica Paştelui, în faţa credincioşilor, Papa Francisc a celebrat Mesa de Înviere, în piaţa San Pietro. Apoi, de la balconul bazilicii a rostit pentru prima oară, în calitate de cap al bisericii catolice, tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea "Urbi et orbi". Suveranul Pontif s-a adresat în zeci de limbi atât pelerinilor sosiţi la Vatican cât şi credincioşilor din întreaga lume.

chch

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, sâmbătă, un mesaj credincioşilor romano-catolici, evanghelici şi reformaţi din România care sărbătoresc Învierea Domnului. "Cu prilejul Sărbătorii Învierii Domnului, doresc să vă adresez gândurile mele bune însoţite de cele mai calde urări de sănătate, bucurie şi împliniri alături de cei dragi. Hristos a înviat!", se arată în mesajul preşedintelui.

Doi ani la rând, în 2010 şi 2011, Paştele a fost sărbătorit în aceeaşi zi de toţi creştinii – ortodocşi, catolici, greco-catolici, evanghelici şi reformaţi și cultele neoprotestante. Următorul an în care Paştele va fi din nou sărbătorit în aceeaşi zi va fi în 2014, când Sfânta Sărbătoare a Paştelui va fi în 20 aprilie. 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 31, 2013. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.