La Biblioteca Județeană a fost lansată cartea „În inimile noastre eram niște uriași. Extraordinara poveste a piticilor din Rozavlea”

Joi, 13 octombrie 2016, în Sala „Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare a fost lansată cartea „În inimile noastre eram uriași. Extraordinara poveste a piticilor din Rozavlea”, carte apărută la Editura Grinta, autori Yehuda Koren și Eilat Negev.

dsc_0003Cu acest prilej a fost prezentă doamna Peninah Zilberman, stabilită în Israel, președinta Fundației Culturale „Tarbut” din Sighetu Marmației, alături de ea drd. Vasile Mîrza, primarul comunei Rozavlea și profesorul Gheorghe Munteanu care a mijlocit colaborarea dintre Biblioteca Județeană Satu Mare și fundația amintită. La lansare a participat și viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher. Din partea bibliotecii a fost prezentă Lacrima Istrăuan, manager și Paula Horotan, director adjunct, iar din partea Comunității Evreilor din Satu Mare, Nicolae Decsei.

Cartea este la a treia lansare, una a fost la București, în luna mai în prezența Ambasadorului Statului Israel, Excelența Sa Tamar Samash și alte persoane oficiale din Statele Unite și Germania. În viitor se preconizează lansarea cărții la Baia Mare, Sighetu Marmației, Oradea și Cluj-Napoca.

În cuvântul său, profesorul Gheorghe Munteanu a mulțumit celor prezenți că au venit într-un număr atât de mare la lansarea acestei cărți de excepție. Cartea ne oferă numeroase pagini despre suferințele îndurate de familia Ovitz, cu cei șapte copii pitici din Rozavlea, care au cunoscut ororile lagărului de concentrare de la Auschwitz.

Primarul din Rozavlea, drd. Vasile Mîrza a spus că ea poate fi citită cu ușurință dar a fost scrisă cu multă trudă. Autorii au făcut cercetări în România, Israel dar și la Auschwitz. Ei oferă o descriere convingătoare, dramatică, dramatică a perioadei războiului, ne introduce în universul concentraționar. Vorbitorul s-a mai referit la localitatea de origine a piticilor, la legenda întemeierii localității Rozavlea. Toată întâmplarea acestor nefericiți oameni a servit drept temă pentru cinematografie. A fost menționat faptul că primăria din Rozavlea a sprijinit apariția acestei cărți. În comună se are în vedere și înființarea unei case memoriale a familiei Ovitz. Primarul din Rozavlea a invitat pe toți sătmărenii să citească această carte excepțională.

dsc_0002La rândul ei, Peninah Zilberman, pe lângă mulțumirile adresate celor care au contribuit la reușita cestei lansări, a vorbit despre Fundația Tarbut Sighet, o fundație de Cultură și Educație Iudaică. Această fundație organizează numeroase acțiuni culturale, conferințe de presă pe tema Holocaustului, inclusiv în școli, a lansat numeroase cărți. Peninah Zilberman a vorbit pe larg despre familia Ovitz, eroul cărții, în care s-au născut 9 copii, doi băieți de statură obișnuită și șapte pitici. Ei au devenit cunoscuți în toată lumea fiind muzicanți, ei formau trupa „Liliput”. După ocuparea Transilvaniei de Nord de hortiști membrii acestei trupe alături de mii de alți evrei au fost deportați la Auschwitz. Aici au avut de a face cu faimosul călău dr. Josef Mengele. Acesta află povestea lor, cum că tatăl lor, pitic, a fost însurat de două ori cu o femeie înaltă, care a dat naștere la 9 copii, dintre care 7 pitici și doi înalți. Mengele a efectuat pe acești copii numeroase experiențe inumane, dureroase și degradante. Au devenit liberi în 1945, la eliberarea lagărului și după o escală la Moscova au revenit la Rozavlea. Dup patru ani au emigrat în Israel unde au continuat să dea spectacole.

În partea a doua a evenimentului cultural, asistența a urmărit un film despre aventura tragică a familiei Ovitz. În film apare satul natal, oamenii care i-au cunoscut, fragmente de filme de epoca care ilustrează ascensiunea nazismului, prigonirea evreilor până la soluția finală. Pe marginea filmului a vorbit cunoscutul om de cultură  dr. Mihali Nicoară. El a împărtăși impresii despre ceea ce a văzut și cunoscut în legătură cu comunitatea evreilor din Maramureș. Cartea care a fost lansată îl ajută foarte mult în definitivarea unui roman la care lucrează.

Viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher și-a manifestat bucuria că a putut fi prezentă la această lansare. A amintit că la Satu Mare a trăit o numeroasă comunitate evreiască care și-a adus contribuția la prosperitatea orașului. Comunitatea evreiască a creat și o cultură care nu a murit, ea trăiește prin noi, cei care păstrăm în continuare tradițiile lor. Activitatea de lansare a cărții a fost caracterizată ca „fiind cea mai bună lecție de istorie”.

Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 13, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.