Plata drepturilor salariale restante ale asistenților personali se va face după rectificarea bugetară din noiembrie

În data de 28 octombrie, în sala mică de ședință a Consiliului Județean Satu Mare s-a desfășurat ședința Comisiei de Dialog Social. Au participat prefectul județului Satu Mare, Radu Bud, subprefectul Altfatter Tamás, directorul din Instituția Prefectului, Ramona Antonescu, viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, comisarul șef al IPJ Satu Mare, Florentin Vlad, directori ai unor instituții județene, lideri de sindicate.

dsc04829Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat: Probleme din sistemul de asistență socială, prezentată de Vasile Dârle, președintele Sindicatul Asistenților Personali, Maternali și Sociali; Diverse.

În informarea prezentată, Vasile Dârle a făcut referire la problemele ce există cu plata drepturilor salariale ale asistenților personali pentru unele primării. A concretizat cu situația din comuna Hodod, unde ”asistenții personali angajați la Primăria comunei Hodod nu și-au primit salariile pentru ultimele șapte luni, iar fiecare lună de întârziere care presupune implicit lipsa de medicamente poate duce la o situație disperată atât a salariaților cât și a persoanelor cu handicap grav aflate în îngrijirea a acestora. Din informațiile existente la ora actuală ceilalți angajați ai Primăriei și-au încasat salariile la zi”.

Față de această situație subprefectul Altfatter Tamás a spus că dacă în anul precedent în comuna Hodod au fost 30 de persoane asistate, în 2016  figurează 60 de persoane asistate, cifra care în prezent a ajuns la 82 de persoane, cifră în creștere, urmând să se facă o verificare a legalității situației încadrării acestora.

Va avea loc o rectificare bugetară prin care se vor putea plăti restanțele existente, dar dacă numărul persoanelor asistate este în creștere nu li se pot asigura în mod planificat sumele necesare.

dsc04835Prefectul Radu Bud a reafirmat că ”fiecare primar știe ce are de făcut, plățile restanțelor se vor face numai după rectificarea bugetară, aceasta fiind o problemă de execuție bugetară. La Hodod a crescut numărul asistaților social”.

Viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher a remarcat că în județul Satu Mare există locuri de muncă, că mulți dintre asistații sociali ar putea să lucreze, dar mulți dintre aceștia la recenta bursă a locurilor de muncă s-au prezentat doar ca să-și vizeze documentul de șomer pentru a primi ajutorul de șomaj.

La capitolul diverse, prefectul Radu Bud a subliniat că există în județ la ora actuale numeroase drumuri locale, județene greu practicabile care sunt refuzate de firme de transport călători pentru curse permanente. Și la Hodod se întâmplă acest lucru. A precizat că nu se pot face reparațiile necesare deoarece și la ora actuală finanțările pentru acestea sunt blocate din cauza contestațiilor existente între firmele care și-au exprimat disponibilitatea de a face reabilitările acestor drumuri.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 28 octombrie 2016. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.