La Tăşnad va avea loc sâmbătă, 12 noiembrie sărbătoarea Sfântului Martin (Martinstag)

Primăria şi Consiliul Local al oraşului Tăşnad organizează sâmbătă, 12 noiembrie în sala „Unirea” din Tăşnad sărbătoarea Sfântului Martin (Martinstag).

14976882_214788658950120_857412808836488278_oProgramul începe de la ora 16.00 cu competiţia lampioanelor. Vor urma momente artistice susţinute de Corul „Maestoso”, dirijat de Maria Schmidt.

Seara, de la ora 18.00 va fi oficiată o slujbă religioasă în cinstea Sfântului Martin, la biserica Romano-Catolică. În încheiere, va avea loc defilarea lampioanelor împreună cu parada Fanfarei din Beltiug.

În fiecare an, în data de 11 noiembrie, întreaga comunitate catolică îl serbează pe Sfântul Martin, un simbol al bunătății. Lampioanele pe care copiii le duc în mână semnifică lumina pe care sfântul a adus-o în sufletele oamenilor.

Ziua Sfântului Martin este sărbătoarea lui Martin de Tours, fixată în calendarul catolic și protestant la data de 11 noiembrie. În Europa Centrală acest obicei are forme diferite, dar în principal constă în procesiuni cu cântece despre Sfântul Martin și o masă festivă, înainte de postul Crăciunului.

Acest obicei provine din lumea antică, din Imperiul Bizantin, în care creștinii sărbătoreau Ziua Sfântului Martin (11 noiembrie) ca pe ultima mare sărbătoare de dinaintea postului de 40 de zile al Crăciunului.

Această sărbătoare a fost preluată și pe Valea Rinului, unde la data de 11 noiembrie este declarat oficial Carnavalul. Impozitul era plătit în trecut prin produse naturale, iar gâsca era îndopată înainte de Crăciun, de aici provine „gâsca”, ca simbol al sărbătorii Sf. Martin.

În seara zilei de Sf. Martin (Martinstag) are loc în Europa Apuseană o procesiune a copiilor, în care aceștia parcurg un anumit traseu având lămpașe sau lampioane în mâini și cântând cântecul lui Martin (Martinslied).

Una din versiunile legendei povestește că Sfîntul Martin, într-o iarnă geroasă, mergând călare a întâlnit un cerșetor care suferea de frig. Sfântul şi-a rupt în două mantia, dăruindu-i jumătate cerşetorului.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 9, 2016. Filed under Cultură, Educație, Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.