A fost dezvelit bustul marelui grafician Paul Erdös, cu ocazia centenarului nașterii sale

În prezența autorităților județene și locale, a președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba și a primarului municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a membrilor de familie și a prietenilor, a fost dezvelit bustul graficianului Paul Erdös, în fața Atelierului memorial din Pasajul Ștefan Ruha din Satu Mare. Artistul a avut o contribuție de seamă la dezvoltarea culturii sătmărene. Dezvelirea bustului vine să cinstească memoria artistului, acum la împlinirea unui secol de la nașterea sa. Bustul este opera artistului plastic sătmărean Radu Ciobanu.

1Președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba a vorbit despre marele grafician amintind că a avut de trăit vicisitudinile a două Războaie Mondiale, inclusiv Holocaustul. A fost deportat în lagărele de exterminare naziste. A supraviețuit datorită talentului său, executând portretele conducătorilor de lagăr și a membrilor lor de familie. „Prin creația sa face mare cinste orașului nostru, reușește să ridice nivelul cultural sătmărean la nivelul școlii din Baia Mare. Creațiile sale sunt valoroase. Pline de umanism, permanent el a fost un bun exemplu pentru toți. A avut tăria să privească totul cu optimism și să facă creații vesele, pline de viață”, a spus Pataki Csaba.

2Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a spus că a avut ocazia să-l cunoască de mic copil pe grafician și întotdeauna a fost interesat de creația acestuia, care este de mare valoare. Primarul i-a felicitat pe toți care au avut ideea dezvelirii bustului. Și prin acest gest Satu Mare se apropie tot mai mult de nivelul unui oraș european.

3Directorul Muzeului Județean, Felician Pop a amintit că marele grafician a avut o existență zbuciumată dar a avut tăria să treacă cu bine peste toate neajunsurile. Lucrările lui sunt pline de lumină și umanism, el a fost o mare conștiință artistică și se cuvine ca la centenarul nașterii sale să-i aducem un binemeritat omagiu.

5Printre vorbitori s-a numărat și Muzsnai Árpád, cel care l-a cunoscut de mic copil și i-a admirat întotdeauna creațiile. A urmărit cu atenție drumul pe care l-a parcurs în artă. Paul Erdös a creat o operă admirabilă, de nivel național. Venind la Satu Mare de la Baia Mare, a contribuit mult la dezvoltarea culturii sătmărene.

dsc_0127

6

7Artistul plastic Radu Ciobanu a vorbit despre ajutorul și încurajarea pe care a primit de la maestrul Paul Erdös, care în 1977 a devenit vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din România. S-a declarat bucuros că a primit această însărcinare de a crea bustul graficianului.

4

8Erdös Judit, fiica graficianului, a mulțumit tuturor pentru acest frumos gest de a cinsti memoria marelui grafician prin dezvelirea bustului în fața atelierului unde a creat. Artistul a donat încă în timpul vieții un ciclu de 20 de desene orașului Satu Mare, care sunt expuse în Atelierul memorial deschis cu ocazia centenarului.

Momentele prilejuite de acest centenar au continuat la Muzeul de Artă din Piața Libertății, unde a avut loc un colocviu, iar după-amiază, de la ora 16.00 a avut loc vernisajul expoziției Erdös Pál, unde cei interesați au putut să privească lucrările artistului realizate de-a lungul vieții.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 11, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *