10 premianți în cadrul celei de-a VI-a ediții a Galei „Luminătorii satelor”

Marți, 13 decembrie, în Sala de festivități a Muzeului Județean Satu Mare a avut loc gala  „Luminătorilor satelor”, de premiere a celor care s-au distins în cursul anului 2016, în promovarea culturii în localitățile lor.  

15578005_951728154959065_5957894727045786144_oLa eveniment a participat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo și Loredana Știrbu, de la aceeași instituție, scriitoare și președintă a Cenaclului „Cronograf”.

dsc_0010Președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba a mulțumit pentru activitatea culturală pe care cei distinși au desfășurat-o în anul 2016 și i-a asigurat și pe mai departe de tot sprijinul Consiliului Județean, „pentru ca tot mai mulți oameni din județ să genereze tot mai multă lumină”.

dsc_0014Viceprimarul Doina Feher i-a numit pe Luminătorii satelor oameni valoroși, în fața cărora trebuie să ne înclinăm. Ei promovează cultura în localitățile lor sub îndrumarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Numărul mare de evenimente culturale demonstrează că în județul Satu Mare se face cultură. Proiectul antrenează an de an tot mai mulți oameni care se dăruiesc culturii, activează în ansambluri culturale, promovează cultura în satele natale.

dsc_0015Robert Laszlo a spus că speră ca această gală să aibă continuitate, noi tineri să vină din urmă ca să devină promotori ai culturii.

dsc_0029Lista celor 10 premiați la Gala „Luminătorii Satelor”: 

Nicolae Bondici – Botiz

Nicolae Bondici din comuna Botiz este de formație învățător, fiind de-a lungul anilor bibliotecar, director de școală și de cămin cultural, dar și primar în perioada 1969-1979 și mai apoi încă 14 ani, din decembrie 1989 până în 2004. În ultimii ani a publicat diferite cărți, printre care amintim „Din amintirile unui primar”, unde sunt descrise diferite evenimente și în acest context sunt evidențiate aspecte de-a lungul vieții autorului: tinerețea, maturitatea, cariera profesională și cea politică. Nicolae Bondici a fost un adevărat susținător al mișcării culturale din comuna Botiz, iar prin cărțile pe care le-a scris a încercat să promoveze oamenii și locurile comunității sale.

Bora Dezideriu – Pomi

Bora Dezideriu, s-a născut în localitatea Pomi și a copilărit în localitatea sa natală, moștenind talentul său din familie. Din anul 1982 este membru în Ansamblul Folcloric „Cununița”, promovând cu succes muzica tradițională din acest colț de țară. Braciul este instrumentul care l-a făcut cunoscut, prin talentul de care a dat dovadă din tinerețe și până în zilele noastre. Este unul dintre cei mai apreciați instrumentiști din Ardeal.

Marius Chiș – Medieșu Aurit

Marius Chiș încă din tinerețe a participat la numeroase concursuri, atât la nivel local cât și național. A fost realizator de emisiuni la TV1 Satu Mare, Hora TV, iar în prezent la Nord Vest TV, prin care promovează muzica tradițională. A fost concurent la Românii au talent, și mai recent la iUmor.

A colaborat cu corul Bisericii Ortodoxe Române „Mihail și Gavril” din Medieșu Aurit, cu corul Medieșenii, iar în prezent cu Asociația Corală Medieșana. Prin activitatea sa a promovat încontinuu comuna Medieșu Aurit, prin activitățile culturale din țară sau din străinătate.

Mihaela Grigorean – Turț

Mihaela Grigorean este născută în Turț. Fiind licențiată în specializarea română-etnologie, a fost întotdeauna preocupată de cunoașterea și promovarea valorilor autentice din Țara Oașului, organizând în ultimii ani manifestări de revigorare culturală și reînsuflețire a preocupărilor de cercetare folclorică, cu impact local – evenimentul Însemne artistice în Universul Oșenesc (Negrești-Oaș, 2014), dar și național – evenimentul Rostiri încununate în Țara Oașului  (București – Muzeul Țăranului Român, 2015).  În prezent este profesoară de Limba și Literatura Română, titulară, gradul I și gradație de merit, la Liceul Teoretic Negrești-Oaș, redactor șef al revistei Miradoniz, dar și agent de turism-ghid la Centrul de informare și marketing turistic Vama, unde a inițiat o serie de evenimente culturale de promovare a valorilor oșenești, coordonând echipa care a editat ghidul turistic Țara Oașului – Itinerarii pentru memoria inimii, ediție bilingvă.

Ivan Haiduk – Hija (Ucraina)

Ivan Haiduk s-a născut în localitatea Hija (Tarna Mică), raionul Vynohradiv, Regiunea Transcarpatia, Ucraina. A participat cu Ansamblul Folcloric „Hijanochka” la diferite manifestări organizate de către Consiliul Judeţean, Muzeul Judeţean și Centrul de Creație Satu Mare, cum ar fi: Zilele Judeţului Satu Mare, Festivalul Naționalităților de la Bogdand, Festivalul de Colinde de la Negrești Oaș, în cadrul căreia ansamblul ucrainean a câștigat premiul I. A ajutat administrația raională Vynohradiv și Hust la semnarea acordurilor de colaborare transfrontalieră între Satu Mare şi raioanele Vynohradiv şi Hust, regiunea Transcarpatia. S-a implicat în vederea semnării acordului de înfrățire dintre comunele Tarna Mare și comuna Hija, Ucraina (acord semnat în 2014). Acest eveniment a avut o mare importanță pentru cele două comunități vecine. Datorită demersurilor sale, administrația din Ucraina împreună cu Consiliul Județean Satu Mare s-au implicat în demersurile privind redeschiderea punctului de trecere a frontierei Tarna Mare și Hija.

Poosz Attila – Căpleni

Poosz Attila din fragedă copilărie a făcut cunoștință cu muzica de fanfară, și a început să  învețe să cânte la trompetă. Cu trecerea anilor a ajuns la performanța să fie cooptat în fanfara comunei Căpleni. Este organizatorul și animatorul fanfarei de mai bine de un deceniu, ocupându-se de cei 27 de membri ai orchestrei. De când este coordonatorul acestei fanfare, a participat la turnee în Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria.  Poosz Attila se implică activ în organizarea taberelor pentru instrumentiștii suflători și percuționiști care se realizează în fiecare an în județ și în țară.

Felician Pop – Odoreu

Felician Pop, în prezent manager al Muzeului Județean Satu Mare, în urmă cu șase ani a fost inițiatorul acestei Gale de premiere, „Luminătorii Satelor”, fiind atunci directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Poet, scriitor și gazetar, acesta este președintele Asociației Scriitorilor de Nord Vest Satu Mare și a fost fondatorul revistei literare „Citadela” (2005) şi al revistei de etnologie „Confluenţe” (2005). Este autor a opt volume de literatură şi istorie şi a trei albume monografice. În anul 2014 a tradus din limba maghiară „Reb Ancsli – povestioare vesele din Oaș” de Rodion Markovits (Editura Kriterion, 2014). De-a lungul activității sale a fost un adevărat promotor al mișcării culturale din județul Satu Mare.

Maria Schmid t- Tășnad

Maria Schmidt este un adevărat promotor cultural al orașului Tășnad. În urmă cu două decenii a înființat corul mixt „Maestoso” de tineret al orașului, cu care a participat atât la evenimentele culturale județene cât și la cele din țară. Prin activitățile culturale este nelipsită la festivalurile culturale organizate de Forumul Democrat German, iar corul dânsei a fost invitat în diferite turnee în Germania, Austria, Ungaria, cât și în alte țări europene.

Pe lângă multiplele activități culturale, se ocupă de formația de dansuri populare șvăbești „Ehepaare”, unde îi învață pe șvabii din zona Tășnad dansurile tradiționale șvăbești.

Szejke Judit – Satu Mare

Szejke Judit, a înființat în anul 2014 Asociația „Borokagyoker”, prin care organizează diferite activități culturale dedicate tuturor categoriilor de vârstă. De-a lungul vremii prin evenimentele culturale pe care le-a realizat, aceasta a pus un accent deosebit pe activitățile privind conservarea tradiției populare, organizând diferite ateliere meșteșugărești cu invitați din țară și străinătate, diferite concursuri internaționale și sărbători care au avut ca scop promovarea produselor și a folclorului autentic. În timpul vacanțelor de vară organizează tabere cu caractere meșteșugărești și folclorice, și împreună cu membrii asociației participă la festivalurile folclorice organizate în județul nostru.

Doina Zidaru – Păulești

Doina Zidadru, s-a născut în localitatea Păulești, fiind angajată din anul 1990 până în anul 2015 la Primăria comunei Păulești, în funcția de bibliotecară. Pe parcursul anilor a organizat și susținut diferite programe cultural-artistice, antrenând tinerii din comuna Păulești în diferite proiecte culturale, atât la nivel local cât și la nivel județean. Timp de XIII ediții a fost responsabilă cu programul artistic al Zilelor Comunei Păulești.  În anul 2011 a militat pentru introducerea programului Biblionet la Biblioteca din comuna Păulești, astfel tinerii din această comună au putut beneficia de acest serviciu. De-a lungul activității sale, a fost distinsă cu diferite premii pentru munca pe care a depus-o în cadrul comunității sale.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 13, 2016. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *