7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății

Ziua Mondială a Sănătăţii se sărbătoreşte în data de 7 aprilie, fiind aniversarea înfiinţării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În anul 1948. OMS alege în fiecare an o temă pentru a sublinia o problemă prioritară de sănătate publică. Pentru anul acesta, subiectul propus este hipertensiunea arterială, iar sloganul sună în felul următor: „Verifică-ţi tensiunea arterială. Elimină-ţi riscul de infarct de miocard şi accident vascular cerebral!” Scopul este conştientizarea responsabilităţii fiecărei persoane pentru propria sănătate, precum şi creşterea atenţiei acordate celor din anturaj.

infarctVorbind despre hipertensiune arterială, HTA (presiune mare a sângelui) la valori care depăşesc 140 / 90 (măsurate în mmHg). HTA reprezintă un parametru anormal care predispune la apariţia multor entităţi patologice, cum ar fi de ex. atacul de inimă, accidentele vasculare cerebrale. Chiar şi în cazul unor valori doar puţin ridicate, cu timpul apar nişte modificări la nivelul arteriolelor care pot duce la orbire, îmbolnăvirea rinichilor etc.

Trebuie ştiut că tensiunea arterială mare nu determină neapărat stare de rău, respectiv intensitatea simptomelor nu este întotdeauna în concordanţă cu valorile tensionale – dar riscul pentru sănătate este la fel de important, indiferent de senzaţia subiectivă a persoanei.

De aceea, este bine ca fiecare persoană să-şi măsoare din când în când tensiunea arterială, iar în cazul unor valori ridicate, să se prezinte la medic pentru consultaţie şi să respecte medicaţia prescrisă şi să adopte un stil de viaţă mai sănătos.

Măsurile de prevenire a hipertensiunii arteriale, împreună cu combaterea altor factori de risc cardiovascular pot contribui la reducerea numărului de decese prin boli de inimă. Astfel se recomandă: oprirea fumatului, evitarea abuzului de alcool şi de cafea, reducerea consumului de sare, alimentaţie echilibrată, menţinerea masei corporale în limite normale, activitate fizică zilnică, odihnă suficientă.

DSP Satu Mare dorește să atragă atenţia asupra importanţei cruciale a recunoaşterii semnelor atacului cardiac şi ale accidentelor vasculare cerebrale. Atacul de inimă poate să apară cu o puternică durere de inimă, cu caracter de apăsare sau strângere, durere care poate iradia şi în alte zone, cum ar fi umărul şi braţul stâng, gâtul, scapula, stomacul. În cazul unei persoane prezentând stare de rău cu ameţeală, cădere, trebuie să-i dăm trei comenzi simple: să-şi ridice braţele, să zâmbească şi să spună o propoziţie – iar dacă nu reuşeşte să efectueze acestea, putem suspiciona un accident vascular cerebral. Acţionând prompt pentru ca persoana să ajungă de urgenţă la medic, avem şanse să-i salvăm viaţa.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 5, 2013. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.