ITM Satu Mare va controla angajatorii ce utilizează substanțe chimice cancerigene

Cancerul este considerat principala cauză a deceselor legate de muncă în Europa. Anual, în UE se înregistrează, conform estimărilor OIM, peste 100.000 decese provocate de cancerul profesional, ceea ce reprezintă 53% din decesele determinate de accidentele de muncă şi de bolile profesionale. În România, se estimează că în anul 2011 s-au produs 4.233 de decese din cauza cancerului profesional.

Există o categorie de agenți cancerigeni care s-a fost dovedit că determină cancer la om: benzenul, azbestul, anhidrida arsenioasă, benzidina, trioxidul de crom, clorura de vinil, nichelul (compuşi), gudronul, pulberea de lemn de esenţă tare etc.

Există, de asemenea, agenți cancerigeni care sunt suspectaţi de a fi cancerigeni umani, de exemplu, fibra de sticlă, oxidul de etilenă, acrilamida, acrilonitrilul, benzopirenul, hidrazina, diazometanul, beriliul, bicromaţii, cadmiul (compuşi), sulfatul de etil ş.a. Există şi substanţe pentru care relația dintre expunerea la acestea și dezvoltarea cancerului este încă neclară.

ITM Satu Mare va organiza acțiuni de control în cursul primului trimestru al anului 2017, la angajatori din domeniile de activitate care utilizează substanţe/amestecuri chimice cancerigene de categoriile 1A şi 1B conform Regulamentului CLP.

Inspecţia Muncii este un partener strategic în dezvoltarea culturii de prevenire a riscurilor profesionale şi un promotor activ în acest sens, având o bună colaborare cu partenerii sociali, cu angajatorii şi lucrătorii, cu reprezentanţii acestora, precum şi cu toţi cei interesaţi în crearea unui mediu de muncă sigur şi sănătos.

Acțiunea are ca scop creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi al lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, pentru promovarea stării de bine la locul de muncă, cu consecinţe benefice în plan social şi profesional, implicarea angajaților și angajatorilor în diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale privind substanţele/amestecurile chimice cancerigene, asigurarea accesului la fișele cu date de securitate, asigurarea ventilației la locurile de muncă, controlul utilizării EIP din dotare etc.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 3, 2017. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.