Faschingul, sărbătoarea care alungă iarna, la Biblioteca Județeană Satu Mare pe 17 februarie

Biblioteca Județeană Satu Mare, în parteneriat cu Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă și Școala Gimnazială Nr. 10, organizează vineri, 17 februarie, cu începere de la ora 10.00, un eveniment care aduce în prim-plan sărbătoarea Faschingului.

Evenimentul inițiat de către bibliotecarii Secției de împrumut pentru copii se va desfășura în Sala Multimedia și va reuni mai multe activități specifice acestei sărbători populare precum: confecționarea măștilor de carnaval, prezentarea îmbrăcămintei, dar și o serbare pusă în scenă de către elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 10 pentru cei peste 30 de copii autiști de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă.

La final, toți participanții vor degusta gogoși, dulciurile specifice Faschingului, pregătite cu mare drag de către bibliotecara Veres Erzsebet, inițiatoarea și coordonatoarea evenimentului.

Faschingul este un obicei tradiţional al șvabilor, originea sa regăsindu-se cu peste două secole în urmă, prilej de a îndepărta spiritele malefice şi întunecate, un mod prin care se sugerează sfârşitul mult aşteptat al iernii. Este o sărbătoare a măştilor ce înfăţişează o altă realitate în care tot ceea ce este firesc şi normal se anulează, lăsând loc exagerărilor.

„Dacă în trecut Faschingul a reprezentat inițial drept o sărbătoare care are rolul de a marca trecerea de la iarnă la primăvară, în zilele noastre carnavalul organizat pentru a marca această sărbătoare devine misterios, fascinant și colorat. Este un amestec de tradiție, distracție și istorie, iar noi dorim să le transmitem aceste valori tuturor participanților la eveniment. Motivul măștilor se va regăsi și într-o expoziție de fotografii organizată în cadrul Secției de împrumut pentru copii”, a declarat bibliotecara Veres Erzsebet.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 15, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Faschingul, sărbătoarea care alungă iarna, la Biblioteca Județeană Satu Mare pe 17 februarie

  1. Corect este FASCHING, un carnaval ce face parte din obiceiurile tradiționale ȘVĂBEȘTI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.