Adela Prună din Maramureș, marele premiu la ”Rozmarin în colțu’ mesii”, ediția a IV-a

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliul Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria Comunei Medieșu Aurit, a organizat duminică, 12 martie 2017, cea de-a IV-a ediție a Festivalului Concurs de Folclor pentru soliști vocali ”Rozmarin în colțu’ mesii”.

Concursul își propune valorificarea, popularizarea cântecului și portului popular românesc autentic, descoperirea de noi talente în interpretarea cântecului popular românesc, readucerea costumului popular la valoarea sa adevărată.

Comuna Medieșu Aurit, vechi centru istoric și cultural al Sătmarului, este așezată pe malul drept al Someșului. Aflat la confluența dintre cele două mari zone folclorice ale județului, Oașul, respectiv Codrul, Medieșul a fost în permanență, un spațiu privilegiat în care s-au păstrat tradițiile și cântecele populare.

Unul dintre aceste frumoase cântece se regăsește în repertoriul marelui artist Nicolae Sabău care a cules  melodia ”Rozmarin în colțu’ mesii“ din localitatea Medieșu Aurit, în cinstea căruia se organizează acest festival.

În cadrul galei laureaților au evoluat: Marcela Latiș, Ansamblul „Tulnicul”, Corul Medieșana, Ansamblul Județului Satu Mare „Doruri Sătmărene”, Nicolae Sabău, Petrică Mureșan, Alexandru Pugna și Veta Biriș. Prezentarea a fost făcută de interpreta de muzică populară, Vlăduța Lupău.

Un moment emoționat a fost acela când interpreta de muzică popular Veta Biriș a cântat celebra melodie ”Noi suntem români” , toți cei prezenți în sală ridicându-se în picioare și cântând împreună cu artista.

Premiile au fost următoarele: Marele premiu: Adela Prună din Maramureș; Premiul1: Cornel Osian din Satu Mare și Silvia Timiș din Maramureș; Premiul 2: Silvia Roman din Satu Mare și Diana Topan din Maramureș; Premiul 3: Darius Câmpian din Satu Mare, Oana Marian din Alba și Alexandra Madas din Satu Mare.

De asemenea au mai luat mențiuni Mariana Cușner din Maramureș și Laurențiu Cuciulan din Satu Mare.

Numele acestui eveniment este legat de raposodul Nicolae Sabău, care a cules melodia cu același nume, din zona comunei Medieşu Aurit în anii `50, incluzând-o şi promovând-o prin repertoriul său.

Scriitorul Felician Pop a fost cel căruia i-a venit ideea acestui festival. „Ideea acestui festival vine de la marele rapsod al nordului Nicolae Sabău, cel care a cules melodia Rozmarin din colţu` mesii, o melodie de nuntă, tocmai de la Medieşu Aurit. Şi pentru a onora această frumoasă alegere şi faptul că Nicolae Sabău a introdus-o în repertoriul său, fiind una din piesele de rezistenţă ale repertoriului său, iar nicio nuntă adevărată nu cred că trece peste Rozmarin în colţu`mesii, am zis să atragem atenţia asupra folclorului autentic şi să organizăm în fiecare an un astfel de festival”, a declarat Felician Pop.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 13, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.