Tema Zilei mondiale a consumatorilor 2017: ”Drepturile consumatorilor în era digitală”

Ca în fiecare an, data de 15 martie a marcat Ziua mondială a drepturilor consumatorilor la nivel mondial, Organizația Internațională a Consumatorilor a ales ca temă pentru anul 2017 ”Drepturile Consumatorilor   în era digitală”, fiind de interes și pentru consumatorii din România, având în vedere dezvoltarea  accelerată a comerțului online în ultimii ani.

Legislația care reglementează anumite aspecte ale raporturilor dintre comercianți și consumatori în cadrul Uniunii Europene în comerțul online este Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 34/2014.

La nivelul județului Satu Mare, 5% din reclamațiile pe produse și servicii nealimentare au fost pe  comerțul online și s-au datorat fie neinformării corecte privind Termenii și Condițiile de pe site –urile comercianților, necunoașterii consecințelor achiziționării de produse de pe site-uri privind garanțiile acordate, modul de preluare-primire a produselor , transferului dreptului de proprietate de la vânzător la consumator, modul de renunțare și condițiile de returnare.

Pentru a puncta la nivelul județului Satu Mare Ziua mondială a consumatorulu, în data de 10 martie 2017 s-a desfășurat la sediul Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare Concursul Național, etapa județeană ”Alege este dreptul tău”, pentru elevii din clasele I-III din școlile și liceele din Satu Mare.

La concursul de desene cu tema ”Comercializarea online a unui produs sau a unui serviciu” s-a calificat la faza națională Lup Luca de la Liceul Teoretic German ”Johhan  Ettinger” din Satu Mare.

Pentru elevii din clasele IV-VI din școlile și liceele din Satu Mare a avut loc concursul de desene cu tema ”Comercializarea online a unui produs sau a unui serviciu”, la a cărui fază națională s-a calificat Lucuț Diana Ana Maria de la Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” din Turț.

Pentru elevii din clasele VII-VIII din școlile și liceele din Satu Mare s-a desfășurat concursul cu prezentare dec etichete pe tema stabilită în anexa regulamentului concursului ”Comercializarea online a unui produs sau a unui serviciu”. S-a calificat la faza națională Tite Mihaela Irina de la Liceul  Tehnologic ”Anghel Saligny” Turț.

Pentru elevii din clasele IX- XI din școlile și liceele din Satu Mare a avut loc un concurs cu prezentare de eseu pe tema stabilită în anexa regulamentului concursului respectiv ”Cumpăr online și știu ce drepturi am” şi răspuns la testul grilă cu tema ”Drepturile consumatorilor în era digitală”. S-au calificat la faza națională următorii elevi: Mutter Andreea de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară ”George Emil Palade” Satu Mare, Sabău Larisa de la Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş” Satu Mare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 14, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *