Poeta Dana Criste și-a lansat la Centrul de Creație Satu Mare cartea de poeme „O altă scufundare”

Joi, 16 martie, la Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, poeta Dana Criste și-a lansat cartea cu poeme „O altă scufundare”, apărută la editura sătmăreană Pleiade. La lansare au participat viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, directorul CJCPCT Satu Mare, Robert Laszlo, directorul Muzeului Județean, Felician Pop, directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Paula Horotan, poetul Radu Ulmeanu, editorul cărții, președinta Cenaclului „Cronograf”, Loredana Știrbu și vicepreședintele Cenaclului „Cronograf”, profesorul Vasile Conioși Mesteșan.

În sala arhiplină au fost prezenți numeroși iubitori ai poeziei, poeți, scriitori, jurnaliști, oameni de cultură. Evenimentul a fost moderat de către Robert Laszlo și Loredana Știrbu.

Așa cum a precizat directorul CJCPCT, Robert Laszlo, această lansare s-a desfășurat în ambianța oferită de expoziția organizată în cinstea Zilei Internaționale al Femeilor, expoziția colectivă de pictură, sculptură și fotografie,  o dovadă a legăturii strânse între artele plastice, muzică și poezie. A lăudat autoarea volumului pentru faptul că în această carte se prezintă cu poezii de factură postmodernă.

Viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher a mulțumit pentru invitație și a remarcat faptul că în ultima perioadă tot mai mulți oameni de cultură din Satu Mare scriu poezii sau proză. A remarcat că în volumul Danei Cristea a întâlnit foarte multe poezii frumoase, fapt pentru care o felicitat-o și i-a urat noi succese.

Saltul calitativ al poeziilor Danei Criste a fost remarcat și de Felician Pop. De la primul volum scrisul ei a trecut printr-un salt calitativ, a remarcat el. Acum scrie foarte matur, într-un stil nou, începe să se încadreze tot mai mult în postmodernism, totuși se menține încă în era căutărilor de sine. Cartea Danei Criste se înscrie în rândul cărților esențiale de poezie, care au apărut în ultima vreme la Satu Mare, a spus Felician Pop. „Poezia ei merită să fie numită poezie”.  Poeta în poemele sale “rămâne cantonată într-un areal afectiv, iar retorica, precum și interogațiile – par a nu aștepta niciun fel de răspuns. Notațiile, fulgurațiile, ipostazierea emoțiilor conturează un tablou cald al femeii împlinite, ajunsă la ceasul cumpenei, dar și al unei altfel de speranțe”, scrie Felician Pop în prefața cărții.

Au mai vorbit elogios despre noua carte de poeme a Danei Criste, directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Paula Horotan, care a amintit foarte buna colaborare dintre toate instituțiile de cultură sătmărene, care sunt permanent alături de autori. Poetul Radu Ulmeanu, editorul cărții, de asemenea și-a arătat admirația față de poemele Danei Criste și i-a urat noi apariții editoriale, la fel și profesorul Vasile Conioși Mesteșan, care a vorbit și de activitatea deosebită a Danei Criste în cadrul cenaclului „Cronograf”.

Poeta Dana Cristea a mulțumit tuturor celor prezenți, conducătorilor instituțiilor de cultură reprezentate la lansare, numărului mare de iubitori de poezie și colegilor de la cenaclurile literare sătmărene. Se cuvine amintit și faptul că momentele artistice din cadrul acestui eveniment, au fost realizate de către elevii de la Liceul de Artă „Aurel Pop”, care au interpretat fragmente muzicale clasice la vioară, flaut și voce, cu acompaniament de pian.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 17, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

One Response to Poeta Dana Criste și-a lansat la Centrul de Creație Satu Mare cartea de poeme „O altă scufundare”

  1. irina monac-negresti oas.

    Felicitari Actualitatea Satmareana,pe d-l prof.Carol C.Koka,pentru imaginile si materialul de exceptie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *