S.P.A.S. Satu Mare, în slujba persoanelor singure și a familiilor aflate în dificultate

Joi, 16 martie 2017, la sediul centrului multifuncțional Alter Ego a avut loc prezentarea Raportului de activitate a Serviciului Public de Asistenţă Socială Satu Mare pe anul 2016, prezentat de Doina Văsuț. Au participat primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, viceprimarul Doina Feher și consilierul Ștefan Bertici, alături de conducători ai instituțiilor subordonate, ONG-urilor cu care S.P.A.S. colaborează, voluntari.

Au fost prezentate principalele domenii de activitate ale SPAS: copil și familie, persoanele vârstnice, persoane cu handicap, persoane fără adăpost și persoane și familii cu venituri mici. În Satu Mare există șase creșe în sistem public cu 230 de locuri. În domeniul persoanelor cu handicap s-a urmărit îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilităţi, beneficiind de indemnizații 1.296 de persoane în anul 2016, constituind o creștere semnificativă de la 649 persoane în 2010.

În domeniul persoanelor fără adăpost, în anul 2016 au beneficiat de asistență 137 de persoane, fiind repartizate nouă locuințe sociale, prelungiri de contracte la 191 de familii, în total chiriași fiind un număr de 1.085 de locatari, iar numărul cererilor pentru locuințe în așteptare fiind de 133. Persoanele și familiile cu venituri mici beneficiază de ajutoare astfel, au fost depuse 689 de cereri pentru încălzirea locuinței cu gaze, 22 de cereri pentru încălzirea cu lemne, 90 de cereri pentru încălzire cu curent electric. În municipiu sunt 32 de persoane beneficiare de ajutor social care au efectuat 12.800 de ore de muncă în folosul comunității; 46 de copii au primit tichete sociale pentru grădiniță. Au beneficiat de produse alimentare din fonduri europene în anul 2016 un număr de 8.054 de persoane.

La Serviciul Public de Asistență Socială lucrează 152 de angajați și 281 de asistenți personali. Pentru susținerea financiară și dezvoltare a paletei de servicii sociale din municipiul Satu Mare, SPAS colaborează cu: Asociația „Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului”, Asociația Surorile de la Caritas, Organizația Caritas, Asociația Freres Europa, Asociația „Sf. Benedict” și altele care își aduc aportul la sprijinul persoanelor aflate în dificultate. La adăpostul de noapte vin zilnic aproximativ 50 de persoane, care primesc trei mese, din care masa de prânz este oferită de Asociația „O masă caldă”.

Primarul Kereskényi Gábor a apreciat activitatea desfășurată de SPAS Satu Mare, spunând că acesta este foarte importantă și că beneficiază de un personal ce depune un efort mare, în condițiile în care aici există o problematică complexă a zeci de sătmăreni aflați în dificultate care trebuie ajutați. „Dorin să dezvoltăm serviciile sociale și în acest an ne-am propus să înființăm două cabinete medicale pentru elevi și două creșe pentru copii de la 0 la 4 ani. Avem parteneriat cu 12 ONG-uri cu care dorim să continuăm activitatea pe linie socială”, a spus primarul.

Viceprimarul Doina Feher, care răspunde de asistența socială în municipiu, a apreciat că aici se desfășoară o activitate vastă pentru sprijinul tuturor persoanelor cu nevoi: “Nu ne descurajăm, vom continua pentru că toți cei care lucrează în acest domeniu muncesc cu dăruire, este și scopul nostru al Primăriei Satu Mare”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 17, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.