Protest la Guvern: Aproape 1.000 de angajaţi de la Oltchim îi cer premierului să rezolve situaţia combinatului din Râmnicu Vâlcea

Aproape 1.000 de angajaţi de la Oltchim şi Divizia Petrochimică Bradu protestează, azi, în faţa sediului Guvernului, nemulţumiţi că nu şi-au primit drepturile salariale şi că urmează să fie disponibilizaţi, solicitând premierului Victor Ponta să rezolve situaţia combinatului din Râmnicu Vâlcea. Protestatarii care au ajuns în Piaţa Victoriei strigă "Vrem să muncim", "Jos guvernul!" şi au bannere pe care scrie "Urmează sărăcie lucie", "V-am votat şi ne-aţi minţit", "Ponta, murim de foame! Asta-i ţara ta?" şi "Jos mafia!".

oltchim_1_48cebb7c33Potrivit organizatorilor mitingului, în Piaţa Victoriei sunt aşteptaţi aproximativ 1.000 de protestatari..Liderul Sindicatului "Unirea" de la Piteşti, Marian Dumitru, a declarat că de la Divizia Petrochimică Bradu au venit să protesteze la sediul Guvernului aproximativ 500 de salariaţi, alături de alţi aproximativ 500 de colegi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea. "La Bucureşti, 500 de angajaţi de la Divizia Petrochimică Bradu vor protesta împreună cu 500 de colegi de-ai lor de la Oltchim. Oamenii sunt nemulţumiti din cauza restanţelor salariale aferente pe trei luni şi de disponibilizările anunţate de către administratorul judiciar. Oamenii speră într-o rezolvare a situaţiei şi solicită primului ministru Victor Ponta să rezolve situaţia de la Olchim şi să-şi respecte promisiunile din campania electorala", a spus Marian Dumitru.

Sindicaliştii cer accesarea urgentă de către SC Oltchim a capitalului de lucru în sumă de 45 milioane de euro, necesar repunerii în funcţiune la 65 la sută din capacitatea instalaţiilor din activul Râmnicu Vâlcea, urmată de repornirea instalaţiilor Petrochimie Arpechim Piteşti, Monomer şi Policlorura de vinil. Totodată, sindicaliştii solicită ca planul de reorganizare a companiei să includă cu prioritate funcţionarea Oltchim cu toate instalaţiile (inclusiv Petrochimie Piteşti, PVC şi Monomer), dar şi capitalizarea societăţii prin majorarea capitalului social, prin conversia creanţelor Electrica, AVAS, bănci în acţiuni.

Angajaţii de la Oltchim mai solicită ca salariile şi tichetele de masă restante ale salariaţilor să fie acordate până în 10 aprilie, privatizarea Oltchim, activele Râmnicu Vâlcea şi Petrochimie Piteşti, să se facă din procedura de insolvenţă, împreună cu Rafinăria Arpechim Piteşti, în iunie 2013. Sindicaliştii vor ca administratorii judiciari să găsească soluţii pentru menţinerea instalaţiilor în funcţiune până la privatizarea societăţii, în iunie 2013 şi să renunţe la şomajul tehnic şi concedierile colective atât timp cât nu este elaborat şi aprobat planul de reorganizare.

Protestatarii susţin că trebuie luată o decizie politică şi guvernamentală privind strategia de funcţionare a societăţii Oltchim, cu toate instalaţiile, de privatizare împreună cu Rafinăria Arpechim Piteşti, stabilirea unei conduceri competente pentru rezolvarea problemelor economice, menţinerea liniştii sociale, respectarea prevederilor contractului colectiv de muncă şi promovarea dialogului social de către administratorii judiciari. Totodată, sindicaliştii solicită premierului o întâlnire de urgenţă, la care să participe toţi factorii politici şi decizionali, pentru a discuta punct cu punct revendicările.

Reprezentanţii sindicaliştilor consideră că o prioritate pentru Guvern trebuie să fie salvarea locurilor de muncă şi cer premierului şi Guvernului "să pună deasupra oricăror alte interese soarta oamenilor şi păstrarea locurilor de muncă".

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea. Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO. Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro. După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Mediafax.ro

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 9 aprilie 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.