Asigurare medicală pentru majoritatea afecţiunilor, în cadrul Programul Naţional de Sănătate

Marţi, 28 martie 2017, în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ Satu Mare a avut loc şedinţa Comitetul Consultativ de Dialog Civic Pentru Problemele Persoanelor Vârstnice. Dr. Raveca Gligor, medicul şef de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Satu Mare a prezentat informarea cu privire la accesul persoanelor vârstnice cât și a celor cu dizabilități la serviciile medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. programe naționale de sănătate derulate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.  

Au participat prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, subprefectul Altfatter Tamás, viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, directorul din cadrul Instituţiei Prefectului, Ramona Antonescu, şeful de cabinet al Prefectului, Cecilia Marinescu împreună cu membrii Comitetului Consultativ de Dialog Civic Pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.

În prima parte a şedinţei a fost reactualizată componenţa Comisiei de Dialog Social, după care membrii comisiei s-au prezentat arătând principalele preocupări şi rezultate obţinute în cadrul Asociaţiei de pensionari pe care o reprezintă. Dr. Raveca Gligor, medicul şef de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Satu Mare a făcut o amplă prezentare cu privire la accesul persoanelor vârstnice cât şi a celor cu dizabilităţi la serviciile medicale ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în cadrul Programului Naţional de Sănătate.

Programul cuprinde asigurare medicală pentru majoritatea afecţiunilor de oncologie, diabet, ortopedie, afecţiuni neurologice, insuficienţă renală cu dializă, boli cardiovasculare şi altele. S-a precizat că diagnosticarea şi tratamentul şi încep de la medicul de familie, care stabileşte priorităţile şi direcţia de urmat în cadrul cabinetele de specialitate.

Datorită costurilor mari pentru servicii medicale în străinătate (1.000-3.000 euro pe zi doar spitalizarea), pentru acelaşi tratament care poate fi făcut în ţară, ar fi nevoie şi în România de dotarea unor secţii sau spitale cu aparatură adecvată.

Din discuţiile purtate a reieşit asistenţa medicală în mediul rural este precară. De asemenea, asistenţa socială pentru persoane vârstnice ar trebui îmbunătăţită deoarece sunt multe persoane singure, fără niciun ajutor.

Odată cu înfiinţarea centrelor de permanenţă, la care se poate apela cu încredere şi stau la dispoziţia persoanelor care nu mai trebuie să apeleze la Unitatea de Primire Urgenţe Satu Mare.

Şi persoanele vârstnice beneficiază de aceleaşi măsuri de îngrijire a sănătăţii, ca şi celelalte categorii sociale, primind reduceri la costurile tratamentelor şi până la 100% în funcţie de gravitatea bolii.

La capitolul Diverse al şedinţei, reprezentanţii asociaţiilor sătmărene de pensionari au ridicat următoarele probleme: construirea unor piste de biciclete peste tot acolo unde se poate. Colonelul în rezervă Voicu Şichet a readus în actualitate problema statuii eroului necunoscut, care s-a hotărât să fie repusă pe locul iniţial din Piaţa Libertăţii. A cerut sprijin pentru alocarea de fonduri în scopul realizării statuii, activitate care este în derulare.

De asemenea, ar trebui acordată mai multă atenţie cimitirelor eroilor, nu numai cu ocazia unor momente comemorative.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 28, 2017. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.