Medalion cultural în memoria omului de cultură dr. Bura László, fost Cetățean de Onoare al Municipiului Satu Mare

Joi, 30 martie 2017, începând cu ora 16.00, la Galeria de Artă a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a fost organizat un Medalion Cultural în memoria omului de cultură care a fost Dr. Bura László, fost Cetățean de Onoare al Municipiului Satu Mare.

Au luat cuvântul directorul CJCPCT, Robert Laszlo, moderatorul evenimentului, managerul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, președintele fundației Identitas și directorul adjunct al Muzeului Județean, dr. Szöcs Péter, director de programe la CJCPCT Satu Mare, Nagy Orbán, și istoricul local și artistul plastic Muhi Sándor.

Vorbitorii au subliniat puternica personalitate a dr. Bura László în cultura sătmăreană. Au depănat amintiri legate de un intelectual de mare valoare care a activat atât pe plan literar, cultural dar și obștesc. Ca profesor a fost un model pentru elevii și studenții săi, a fost un adevărat om de cultură. A avut o putere de muncă excepțională. Așa cum a spus Robert Laszlo, ”Satu Mare a avut mare nevoie de un asemenea intelectual”.

Dr. Bura Laszló ”a fost un om al memoriei”, a spus Felician Pop, cu o vastă cultură, un adevărat enciclopedist. Oricine care vrea să știe ceva despre Satu Mare, apelează la scrierile lui. El a lăsat o valoroasă moștenire spirituală”, a mai spus acesta.

Dr. Szöcs Péter a subliniat colaborarea deosebit de bună pe care a avut-o cu Muzeul Județean Satu Mare, personal a avut cu dânsul numeroase discuții constructive pe diverse teme. Bura László a împărtășit întotdeauna cu generozitate din experiența sa. A scris în așa fel încât și cei care nu erau specialiști au înțeles scrierile sale. A apelat la izvoare istorice, la o vastă bibliografie sau făcând cercetări pe teren. Sunt foarte valoroase monografiile sale școlare.

Din sală au mai luat cuvântul Muzsnai Árpád și Kereskényi Sándor, personalități culturale sătmărene care l-au cunoscut foarte bine pe dr. Bura László, și au vorbit elogios la adresa unui om de înaltă ținută culturală.

Dr. Bura László s-a născut în Satu Mare la 31 martie 1932. Aici a urmat Liceul de stat de băieți și și-a luat bacalaureatul în 1950. A urmat Facultatea de Filologie în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca. Și-a luat diploma de licență în 1954. A fost o vreme asistent la aceeași facultate, până în anul 1955 când a fost arestat, fiind acuzat de uneltire împotriva statului. Tribunalul Militar din Oradea l-a condamnat la 6 ani închisoare. Ulterior a fost declarat nevinovat, dar condamnat la 5 ani închisoare pentru difuzarea de publicații ilegale. A fost grațiat în urma unui decret.

De la 1 septembrie 1956 a fost profesor în Petrești apoi în Satu Mare. Din 1971 a predat la Liceul Maghiar și la Liceul ”Mihai Eminescu”, la clasele maghiare. În 1972 a obținut titlul de doctor în filologie la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, cu o temă despre termenii de specialitate folosiți în meseriile din industria lemnului. În 1990 a fost numit director la Liceul nr. 5, având clase mixte, românești și maghiare, liceu care apoi și-a reluat numele de ”Kölcsey Ferenc”.

A contribuit decisiv la înființarea Liceului Reformat și a Liceului Romano-Catolic, devenit Liceul ”Hám János”. La 31 august 1994 a fost numit în funcția de director. Deși s-a pensionat în 1994, cariera sa didactică a continuat în fruntea Filialei sătmărene a Universității ”Babeș-Bolyai”, ca director de studii până în anul 2004.

Bura László a colaborat la numeroase publicații. Este autorul a numeroase cărți dintre care amintim: ”Balade populare din ținutul Sătmarului” (1978), ”Obiceiuri populare sătmărene” (1979), ”Limba noastră vie” (1982), ”Nume de străzi în Satu Mare” (1987), ”Viața și activitatea episcopului Scheffler János” (1992), ”Colegiul reformat din Satu Mare și elevii săi” (1994), ”Biserica Calvaria” (în colaborare, 2009), ”Ardud – 800 de ani de istorie” (2010).

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 30, 2017. Filed under Cultură-Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *