Ziua de 9 Mai a fost sărbătorită la Satu Mare cu cele trei semnificații ale sale

Ziua de 9 Mai, zi de sărbătoare cu o triplă semnificație a fost sărbătorită la Satu Mare la Monumentul Ostașului Român, Ziua Proclamării Independenței de stat a României, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei.

Dimineața la ora 10:00 au fost depuse coroane de flori la monumental din Cimitirul Eroilor. La Monumentul Ostașului Român a avut loc o ceremonie militară și religioasă cu participarea prefectului județului Satu Mare, Darius Filip, a subprefectului Altfatter Tamas.

Au fost prezenți și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, vicepreședintele Consiliului Județean Ioan Rus, viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, consilieri județeni și locali, directori de instituții, veterani de război și elevi, și numeroși cetățeni ai municipiului Satu Mare.

După ce prefectul județului Satu Mare a trecut în revistă Garda de Onoare, Marius Buzilă a intonat Imnul de stat, după care a fost intonat și Imnul Europei. Prefectul Județului Satu Mare a dat citire mesajului primului ministru al României, Sorin Grindeanu cu prilejul Zilei de 9 Mai.

În mesaj s-a subliniat că marcăm un moment istoric fundamental, împlinirea a 140 de ani de la proclamarea independenței de stat a României, Ziua Victorie Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei. Cinstim în această zi toți eroii care au luptat pentru patrie, atât cei de la 1877-1878 cât și cei din Primul și al Doilea Război Mondial.

În cinstim pe înaintașii noștri care au luptat pentru formarea statului român modern, au apărat independența și suveranitatea ei. Ziua Europei o sărbătorim cu încredere în viitorul proiectului european și cu asumarea unui rol constructiv al României în acest proiect, s-a spus în mesajul primului ministru Sorin Grindeanu.

Un sobor de preoți în frunte cu protopopul ortodox Ioan Socolan a oficiat un Parastas în memoria eroilor patriei căzuți pe câmpurile de luptă. Din partea Muzeului Județean Satu Mare a vorbit despre semnificația acestei zile muzeografa Alexandra Sima.

În continuarea părții oficiale a ceremoniei au fost depuse coroane de flori din partea Instituției Prefectului Județului Satu Mare, a Consiliului Județean Satu Mare, Primăriei Municipiului Satu Mare. După defilarea Gărzii de Onoare au mai depus coroane de flori asociații și partide politice, Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, Uniunea Democratică a Maghiarilor din România și Asociația Pensionarilor Satu Mare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 9, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.