S-au împlinit 47 de ani de la inundațiile catastrofale din mai 1970

În memoria victimelor inundațiilor catastrofale din mai 1970, duminică 14 mai 2017, la monumentul din Cartierul 14 Mai din municipiul Satu Mare a avut loc o ceremonie comemorativă cu participarea reprezentanților autorităților locale și județene și numeroși cetățeni.

A fost intonat Imnul de stat al României iar un sobor de preoți, reprezentanți ai mai multor culte religioase au oficiat o scurtă slujbă de pomenire. Au fost prezenți senatorul Turos Lorand, deputații Romeo Nicoară și Magyar Lorand, subprefectul județului Satu Mare, Tamas Altfatter, directorul de cabinet al Prefectului, Cecilia Marinescu, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, viceprimarii Doina Feher și Adrian Albu, consilieri locali și județeni.

Luând cuvântul, primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a vorbit despre momentele dramatice trăite de sătmăreni cu 47 de ani în urmă, despre manifestările de solidaritate a oamenilor de bine din țară și de peste hotare. Toți sătmărenii au depus un uriaș efort pentru salvare a oamenilor și a bunurilor materiale. După trecerea dezastrului a urmat o susținută muncă de refacere.

La Monumentul din Piața 14 Mai au fost depuse jerbe de flori din partea Instituției Prefectului Județului Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare, Primăriei Municipiului Satu Mare, Partidului Social Democrat, Partidului Național Liberal, UDMR și ALDE.

Din partea Asociației SAVO – Scrieri ale vechiului oraș reprezentate de ing. Ovidiu Mica, cei prezenți au primit câte un pliant care purta titlul ”Satu Mare – 14 mai 1970” cu un text reprodus din albumul ”Epopee pe Someș. Satu Mare – 1970”, autor Vasile Savinescu, bogat ilustrat cu fotografii realizate în acele zile dramatice de fotoreporterul sătmărean Gheorghe Iancu.

Duminică, 14 mai, 2017, s-au împlinit 47 de ani de la inundațiile catastrofale din mai 1970, care au pus la grea încercare locuitorii municipiului și județului Satu Mare. Atunci, la ora 12.00, apele Someșului au atins cote inimaginabile, 900 cm, ceea ce a însemnat o depășire de peste doi metri a cotei de inundației, cu mai bine de un metru a tuturor digurilor. A urmat o febrilă activitate de evacuare a populației. Debitul Someșului a atins 3.600 mc pe secundă, debitul obișnuit al Dunării, și o lățime în multe locuri de 15 km. Fabricile sătmărene și-au încetat activitatea, peste 4.900 de case s-au făcut una cu pământul. 171 de străzi au fost inundate, 37.000 de persoane au fost evacuate și au fost adăpostite în școli, cămine culturale, internate, chiar și în sediile instituțiilor de stat. Din nefericire zeci de oameni au căzut victimă furiei apelor.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 14, 2017. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *