Acţiune de identificare și combatere a ierbii pârloagelor, de Ziua Mondială a Mediului

La iniţiativa Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare, sâmbătă, 10.06.2017, pe str. Poligonului nr.32 din municipiul Satu Mare s-a organizat o acţiune de identificare și combatere a plantei invazive Ambrosia Artemisiifolia cunoscută sub denumirea populară de iarba pârloagelor. Evenimentul a fost organizat în vederea marcării evenimentului ecologic ”5 Iunie Ziua Mondială a Mediului”, având ca deviză ”Conectarea oamenilor la natură”.

La chemarea organizatorilor au răspuns profesorii şi elevii din Corpul Voluntarilor Ecologi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” şi Colegiul Național „Ioan Slavici” dar şi cetăţenii din apropiere. Clubul Yves Rocher a amenajat un cort pe amplasament şi a împărţit participanţilor saci şi mănuşi pentru culegerea ambrosiei.

La începutul acţiunii, Ioan Man şi Pandi Annamaria, biologi de la APM Satu Mare au prezentat plantele ambrosia (Ambrosia Artemisiifolia) şi pelinul (Artemisia vulgaris), ambele prezente pe terenul viran neîngrijit din faţa locului, şi care pot provoca efecte alergene mai ales în timpul înfloririi, perioada august-septembrie.

Ioan Man a amintit celor prezenţi că în urma evaluărilor efectuate în vara anului 2008, respectiv în perioada 2012-2014 de către APM Satu Mare în colaborare cu botanistul Karácsonyi Károly, s-a constatat că practic această specie este răspândită în toate zonele de câmpie şi de deal din judeţul Satu Mare, condiţii foarte bune de dezvoltare înregistrându-se în special în Câmpia Nirului, Careiului, Ierului, Someşului şi în zona Dealurilor Tăşnadului. Se găseşte frecvent de-a lungul şoselelor şi a căilor ferate, atât în intravilanul cât şi în extravilanul localităţilor, în culturi agricole de cereale păioase, floarea-soarelui, porumb precum şi în păşuni. Planta preferă terenurile virane din localităţi (terenuri neîngrijite, şantiere).

În continuare, dr. Tallián Katalin a prezentat efectele ierbii pârloagelor asupra organismului uman şi metodele de prevenire şi ameliorare a efectelor. City managerul Maskulik Csaba a atras atenţia asupra prevederilor Hotărârii nr. 3/03.09.2014 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare privind combaterea și limitarea răspândirii plantei Ambrosia artemisiifolia (iarba pârloagelor) pe raza județului Satu Mare, care precizează că autoritățile publice locale vor dispune măsuri necesare pentru protecția sănătății publice, prin combaterea și limitarea răspândirii acestei plante.

Primăria municipiului Satu Mare și a orașului Negrești Oaș, prin Hotărâri de Consiliu Local au impus persoanelor fizice și juridice obligativitatea cosirii repetate și smulgerii acestei buruieni de pe terenurile aflate în administrația și proprietatea lor. În caz contrar conform hotărârii primăriei municipiului Satu Mare se pot aplica amenzi între 1.000 şi 2.500 lei de către organele abilitate. Totodată a subliniat importanţa organizării de campanii de informare şi conştientizare a populaţiei privind impactul negativ al polenului ambroziei asupra stării de sănătate şi măsurile de combatere.

După prezentări, elevii şi adulţii au primit mănuşi şi câte un sac, unde au încercat să strângă o cât mai mare cantitate de ambrosia. În sfârşit, cantităţile culese au fost măsurate, iar elevii care au cules cele mai mari cantităţi: Ciocan Jessica, Ciprian Dascălu și Pop Adrian, au fost premiaţi de către organizatori cu pachete oferite de clubul Yves Rocher.

Această acţiune a demonstrat importanţa sensibilizării comunitatăţii sătmărene cu privire la necesitatea combaterii acestei plante.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 12, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *