Monitorizarea păsărilor acvatice, în cadrul „Zilei Mondiale a Zonelor Umede”

În contextul evenimentului ecologic ”Ziua Mondială a Zonelor Umede” care are ca temă în acest an ”Zonele umede şi gestionarea apei”, temă care reflectă interdependenţa dintre apă şi zonele umede, rolul-cheie pe care îl joacă zonele umede,  APM Satu Mare în colaborare cu Societatea Ornitologică Română-Sucursala Satu Mare, Societatea Carpatină Ardeleană, Colegiul Naţional ”Ioan Slavici” şi Liceul Teoretic German ”Johann Ettinger” Satu Mare, precum şi cu Asociaţia caritativă  ”Noua Speranţă”  desfăşoară diverse acţiuni care au ca scop conştientizarea importanţei protecţiei zonelor umede.

Rata

Astfel în data de 16.01.2013 şi 19.01.2013 a avut loc monitorizarea păsărilor pe valea Someşului în zona Valea Vinului pe o distanţă de 10 km şi respectiv pe teritoriul municipiului Satu Mare pe o distanţă de 3 km. 

Pe traseul parcurs în data de 16.01.2013 cu participarea specialiştilor de la APM Satu Mare, Societatea Carpatină Ardeleană şi Societatea Ornitologică Română-Sucursala Satu Mare s-au monitorizat în zona Valea Vinului, de-a lungul râului Someş, 209 exemplare de păsări din 22 de specii. Cele mai frecvent întălnite specii au fost raţa mare şi raţa sunătoare, dar au fost identificate şi coţofana, sticletele, gaiţa şi cormoranul.

În data de 19.01.2012, cu participarea specialiştilor de la APM Satu Mare, de la Societatea Ornitologică Română-Sucursala Satu Mare împreună cu 8 elevi de la Colegiul Naţional ”Ioan Slavici” conduşi de profesoara de biologie Bartha Monica şi 6 elevi de la Liceul Teoretic German ”Johann Ettinger” îndrumaţi de profesoara Iolanda Gyongyosy precum şi 3 persoane voluntare cu probleme de dependenţă de la Asociaţia ”Noua speranţă”, au monitorizat păsările de pe valea râului Someş pe o distanţă de 3 km în aval de staţia de epurare. Cu aparatura din dotare au fost numărate 272 de exemplare de păsări din 14 specii, cele mai des întălnite fiind raţa mare, cormoranul şi egreta albă.

rata mare 5

Aceste monitorizări ale efectivelor păsărilor de apă oferă informaţii privind starea şi evoluţia efectivelor păsărilor şi a habitatelor acestora, precum şi informaţii care contribuie la protecţia şi managementul speciilor prin tratate internaţionale sau prin legislaţia naţională.

Toate datele adunate în cele două zile de monitorizare precum şi concluziile obţinute în urma sintetizării acestora vor fi prezentate de către specialiştii APM Satu Mare şi de la Societatea Ornitologică Română-Sucursala Satu Mare în cadrul unei întâlniri de lucru care se va desfăşura la Lacul Moftin, în data de 1.02.2013, începând cu ora 11.00. La această întâlnire va fi prezentat, de asemenea, de către administratorul ”Lacului Moftin” modul de administrare a acestei zone umede precum şi problemele cu care se confruntă. După premierea de către APM Satu Mare a elevilor care au avut un aport deosebit în activităţile de protecţie a zonelor umede, se vor face şi observaţii ornitologice pe malul lacului Moftin.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 21, 2013. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.