Biserica „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” de pe Drumul Careiului, singura ctitorie familială din județul Satu Mare

În comuna Vetiș, pe Drumul Careiului la numărul 35, se află o bisericuţă liniştită, care parcă te atrage să-i treci pragul, ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul. Un aer neobişnuit de linişte duhovnicească te întâmpină, la doar câțiva kilometri de agitaţia oraşului. Aici slujeşte pe viaţă preotul Ioan Taşnadi, cu o deosebită evlavie.

hram biserica nasterea sf ioan botezatorul 027

Niciun credincios sau trecător nu ar bănui drama în urma căreia părintele Ioan s-a hotărât să ridice de la zero un lăcaş de cult. O nenorocire abătută asupra părintelui Ioan pe vremea când acesta încă slujea la parohia din localitatea Doba l-a determinat să îşi asume misiunea grea dar nobilă a construirii din temelii a unei biserici, din eforturi proprii. Planul a fost demarat înainte de pensionarea preotului, în 2002 când a fost pusă fundația bisericii. Sfințirea ei a avut loc în 2009, odată cu pensionarea și mutarea sa din Doba împreună cu familia. Construirea unei biserici în timpul vieții pământești este cea mai de preț jertfă pe care un om o poate aduce Domnului.

Deosebit de primitori şi gazde călduroase, preotul Ioan Taşnadi şi soţia sa, preoteasa Maria au un cuvânt bun şi de folos pentru oricare dintre enoriaşi, slujindu-i cu devotament şi dăruire, având în vedere că bisericile ortodoxe din localităţile învecinate (Vetiş, Decebal, Sătmărel) sunt situate la kilometri întregi, fapt ce îngreunează accesul la slujbele bisericeşti mai ales al persoanelor în vârstă. Cu aceeași căldură au acceptat să le destăinuie cititorilor Jurnalului de Satu Mare povestea lor de viață, misiunea lor, încercările și realizările care le-au marcat viața.

Un accident şi o promisiune către Dumnezeu

Preotul Ioan Taşnadi, parohul bisericii, va împlini pe 1 iulie 39 de ani de pastoraţie. A fost hirotonit preot pe seama Parohiei Babţa pe data de 1 iulie 1974, urmând ca din anul 1984 să se mute cu familia în Doba, unde a slujit până în 2009 când s-a pensionat. O întâmplare nefericită este motivul pentru care părintele Ioan împreună cu preoteasa Maria au luat decizia ridicării bisericii. „În urma unui grav accident de maşină, de ale cărui urmări am trecut cu bine, în semn de mulţumire faţă de Dumnezeu am hotărât să construim acest lăcaş de cult în localitatea Vetiş pe Drumul Careiului pentru toţi oamenii din zonă şi toţi cei care trec pe aici, ca loc de popas şi închinare”, spune interlocutorul nostru.

Lucrările de construcţie a bisericii au început în 2002 şi au fost finalizate în 2009, pe 30 august, când a fost sfinţită în prezenţa IPS Iustinian Chira, arhiepiscop al Maramureşului şi Sătmarului. Valoarea totală a lucrărilor a fost de aproximativ cinci miliarde de lei vechi, din contribuţia familiei Taşnadi, a fiicei Carmen și a soţului ei, Lucian, a familiei Alin şi Luana Gaceu din Oradea, cu sprijinul benevol al credincioşilor şi al oamenilor de bine. „Biserica a fost construită nu pentru foloase materiale ci ca loc de închinare în care orice credincios poate aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile primite. Uşa bisericii este deschisă tuturor celor care vor să se reculeagă şi să-şi găsească linişte sufletească”, spune preoteasa Maria Taşnadi.

Biserica aparține stilului bizantin și a fost pictată de Filip Macarie, pictor atestat de Patriarhia Ortodoxă Română. Realizarea picturii interioare a durat un an și jumătate. Anul trecut, de sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, odată cu împlinirea a patru ani de la finalizarea construcţiei, dorinţele şi speranţele familiei Taşnadi legate de acest lăcaş de cult s-au încununat prin înzestrarea bisericii cu un clopot de 350 de kilograme, realizare care nu ar fi putut fi posibilă fără bunăvoinţa unor numeroşi oameni darnici, apropiaţi familiei. Clopotul a fost sfinţit de starețul Mănăstirii Bixad, Emanuil Rus, în cadrul unei slujbe grandioase la care au participat sute de credincioşi.

hram biserica nasterea sf ioan botezatorul 045

spiritualitate 2

spiritualitate

Preotul Ioan va sluji aici pe viaţă

Este singura ctitorie familială din judeţ, preotul Ioan primind îmbisericirea (binecuvântarea) din partea IPS Iustinian Chira de a sluji în acest sfânt lăcaş atâta timp cât sănătatea îi va permite, iar după deces biserica va intra în custodia Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului. Biserica este foarte utilă locuitorilor din zonă, mai ales celor în vârstă, deoarece bisericile ortodoxe din Sătmărel, Vetiş, Decebal sau Doba sunt situate la distanţe de kilometri. „Credincioşii din împrejurimi au primit cu multă bucurie construirea acestei biserici”, declară interlocutorii noştri.

Programul slujbelor

În fiecare dimineaţă de la ora 8.00 se săvărşeşte Sfânta Liturghie, iar în duminici şi sărbători de la ora 09.30. De asemenea, în fiecare ultimă duminică din lună se săvărşeşte slujba Tainei Sfântului Maslu, la care participă mai mulţi preoţi. „Mulţumirea mea sufletească este că în fiecare duminică şi sărbătoare trec pragul acestei bisericuţe foarte mulţi credincioşi, de regulă biserica dovedindu-se neîncăpătoare pentru cei 130-140 de credincioşi, iar la praznice şi sărbători mari, numărul lor este cu mult depăşit”, spune preoteasa Maria Taşnadi.

Un exemplu de urmat

La ieşirea din curtea parohiei ne-a întâmpinat o credincioasă care vine aici cu regularitate şi care s-a arătat foarte dornică să împărtăşească din impresiile ei. „Apreciez în mod deosebit că uşa bisericii este deschisă tot timpul, spre deosebire de alte biserici care au un program scurt şi nu poţi intra oricând simţi nevoia. De fiecare dată mă impresionează pictura, pentru că dă impresia unui spaţiu larg. Îl apreciez şi pe preotul paroh, pentru că a făcut totul din eforturi proprii. Este un exemplu şi pentru alţi preoţi”.

 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 14, 2013. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Biserica „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” de pe Drumul Careiului, singura ctitorie familială din județul Satu Mare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.