La Satu Mare a fost sărbătorită Ziua Drapelului Național

Prin Legea nr.96 din 20 mai 1998, ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național. La Satu Mare, această zi a fost marcată printr-un ceremonial militar de înălțare a drapelului național la catarg, pe platoul din Piața 25 Octombrie. Ceremonia a început cu primirea persoanei oficiale, a subprefectului județului Satu Mare Tamas Altfatter, prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și a Gărzii de Onoare.

Din partea Muzeului Județean Satu Mare, muzeograful Mihaela Sălceanu a prezentat o scurtă alocuțiune privind semnificația acestei zile, istoria drapelului național în diferite momente ale istoriei noastre. Culorile drapelului nostru se regăsesc pe diplomele emise de Mihai Viteazul, pe scuturi și pe lambrechini. Cele trei culori sunt prezente și pe drapelul lui Tudor Vladimirescu, când culorilor drapelului se atribuie semnificația: Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăție (roșul sângelui). Tricolorul a fost adoptat prima dată în 1834, apoi de către revoluționarii de la 1848. Drapelul Principatelor Unite Române a fost de asemenea tricolorul românesc. Constituția din 1866 a României a prevăzut culorile albastru, galben, roșu.

Subprefectul județului Satu Mare, Tamas Altfatter a dat citire mesajului ministrului Administrației și Internelor, Carmen Daniela Dan, cu acest prilej. A urmat primirea drapelului în timp ce s-a intonat Onor la drapel. Drapelul a fost coborât de pe catarg cu o zi înainte și a fost dus în Catedrala Ortodoxă, unde a fost sfințit. De aici a fost luat în dimineața zilei de 26 iunie pentru a fi înălțat.

Militarii au adus drapelul în zona catargului, unde a fost pregătit pentru înălțare. Drapelul a fost binecuvântat de protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan și preotul militar Cristian Silaghi. În ordinea reprezentării protocolare, drapelul a fost sărutat de către oficialitățile prezente. Drapelul a fost înălțat concomitent cu intonarea Imnului Național al României.

La ceremonie au participat: subprefectul județului Satu Mare, Tamas Altfatter, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Rus, primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, viceprimarul Doina Feher și city-managerul Masculic Csaba. Au fost prezenți conducători ai instituțiilor deconcentrate, comandanții instituțiilor militare MApN și Mai, consilieri, reprezentanți ai veteranilor de război, reprezentanți ai mass-mediei.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 26, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *