Primul exercițiu de simulare nocturn pentru intervenții la inundații din România

Administraţia Bazinală de Apă Someș-Tisa în colaborare cu Administrațiile Bazinale Mureș, Crișuri și Banat au organizat miercuri, 5 iulie 2017, primul exerciţiu de simulare interbazinal, desfășurat pe timp de noapte, pentru verificarea modului de funcționare a fluxului informațional – decizional și de intervenție operativă pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații.

Desfășurarea de forțe s-a realizat pe malul drept al râului Crișul Negru, pe sectorul podul CFR – podul rutier DN79, în comunele Avram Iancu şi Zerind și a antrenat forţe şi mijloace moderne de intervenţie operativă.

Pentru îndeplinirea scopului exerciţiului s-a luat ca ipoteză depăşirea pragurilor critice de precipitaţii sub formă de ploaie, căzute pe un sol umed, saturat de precipitaţiile căzute anterior, însoţite de intensificări ale vântului, context în care s-a prognozat atingerea şi depăşirea cotelor de pericol, aferente codului rosu, pe râul Crişul Negru.

Timp de 7 ore, 180 de angajați ai Apelor Române au supraînălțat aproape 4 kilometri de diguri pentru a proteja astfel localitațile din vecinătate. S-au utilizat cele mai moderne soluții de apărare precum hidrobaraj, aerobaraj, baraj din aluminiu și baraj tip aqua stop.

De asemenea, au fost utilizate echipamente moderne și performante de umplut și transportat sacii cu nisip. În cadrul exercițiului s-au testat sistemele de iluminat aflate în dotarea echipelor de intervenție, atât cele portabile, cât și cele de tip turn.

S-a intervenit cu 6 autoutilitare, 4 buldoexcavatoare, o mașină de umplut saci, un trailer, 4 grupuri electrogene pentru iluminat cu anexe, 25 de reflectoare, două turnuri pentru iluminat cu înălțimea de 9 metri, respectiv de 12 metri.

Acest exercțiu a fost unul de mare anvergură care a antrenat forțe masive și mijloace de intervenție operativă semnificative, verificând totodată modul de colaborare la inundații între echipele de intervenție din cadrul Apelor Române, cât și randamentul personalului în situații de stres.

Exercițiul s-a finalizat joi dimineața, la ora 02.00.

Structuri implicate:

Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerul Apelor şi Pădurilor;
Administraţia Naţională “Apele Române”;
Administraţia Naţională de Meteorologie – Centrul Meteorologic Regional Banat Crişana;
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor;
Administraţiile Bazinale de Apă Crişuri, Someș-Tisa, Mureș și Banat;
Centrele de Intervenție Rapidă ale ABA Crișuri, Someș-Tisa, Mureș și Banat;
Sistemele de Gospodărire a Apelor Bihor și Arad;
Sistemul Hidrotehnic Independent “Crișul Alb”;
Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă Bihor şi Arad;
Grupurile de Suport Tehnic pentru Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă Generate de Inundaţii ale judeţelor Bihor şi Arad;
Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă “Crișana” al judeţului Bihor şi “Vasile Goldiș” al judeţului Arad – Centre Operaţionale;
ANIF – Filiala Teritorială Someș-Criș
Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă Avram Iancu și Zerind.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 6, 2017. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *