La Satu Mare a fost sărbătorită Ziua Imnului Național al României, 29 iulie

În urma unei hotărâri a Senatului României din 18 mai 1998, în fiecare an la 29 iulie se sărbătorește Ziua Imnului Național al României. A fost aleasă această zi, fiindcă la 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea, în Parcul Zăvoi a fost cântat pentru prima dată cântecul ”Deșteaptă-te, române!”. La Satu Mare, pe platoul din Piața 25 Octombrie, a avut loc ieri un ceremonial militar la care au participat oficialitățile județene și locale.

Ceremonia a început cu primirea persoanei oficiale, a prefectului județului Satu Mare, Darius Filip. În continuare a fost intonat Imnul de Stat al României, iar un sobor de preoți în frunte cu protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan și preotul militar Cristian Silaghi au rostit o binecuvântare și o rugăciune cu acest prilej.

Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip a dat citire mesajului ministrului Administrației și Internelor, Carmen Dan cu această ocazie. ”Imnul Național al României este simbolul fundamental al statului român, cu o semnificație sufletească aparte pentru cetățenii țării noastre și care ne dă identitate și unicitate între celelalte state ale lumii. ,,Deșteaptă-te, române! este imnul mobilizator care i-a motivat și unit pe români în momentele cruciale ale istoriei, o punte între trecut și prezent, între amintirea sacrificiului celor care au construit România și cei care, astăzi, avem datoria să consolidăm și să modernizăm acest stat.

Imnul Național însoțește jurămintele de credință către cetățeni și țară ale militarilor sau polițiștilor, fiind totodată parte a solemnităților prin care sunt onorați cei care au căzut la datorie. Îmi exprim respectul față de toți cei care au jurat credință României și care, cu demnitate, își fac datoria față de țară și români! Astăzi, de Ziua Imnului Național, vă invit pe toți să reflectați pentru un moment la semnificația acestei zile, iar prin faptele noastre să onorăm simbolurile și să le transmitem vii și neschimbate generațiilor care ne urmează! La mulți ani România!”.

Un scurt istoric și semnificația versurilor a fost prezentat de dr. Paula Virag de la Muzeul Județean de istorie. Versurile Imnului Național al României aparțin lui Andrei Mureșanu, poet romantic, tribun al epocii Revoluției de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann, poet și culegător de folclor. În anul 1881, cu prilejul încoronării regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul ”Imnului regal român”. În 1948 acest imn a fost înlocuit de ”Zdrobite cătușe”, apoi ”Te slăvim, Românie!” și imnul comunist ”Trei culori” Acestuia i-a luat locul după Revoluție ”Deșteaptă-te, române!“.

În încheierea ceremoniei, plutoanele de soldați, jandarmi și pompieri au interpretat Imnul de Stat al României, împreună cu toată asistența.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 29, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.