La Galeria de Artă a Centrului de Creație expune artistul plastic Aurel Țenț – ”Din Lada de Zestre”

Miercuri, 2 august, 2017, la Galeria de Artă a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției de pictură a artistului plastic sătmărean Aurel Țenț. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Asociația Culturală ”Sătmărenii” și cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare. Expoziția a fost organizată sub genericul ”Din Lada de Zestre”.

La vernisaj au participat și au vorbit directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo și artistul plastic Kovács Lajós-Emil. Directorul CJCPCT Robert Laszlo, după ce i-a salutat pe cei prezenți, l-a felicitat pe maestrul Aurel Țenț pentru că, deși se află la vârsta de 86 de ani, este foarte activ și prezent atât la expoziții individuale, cât și la cele colective. Participă cu elan tineresc la taberele de creație cum a fost și cea din vara aceasta de la Tarna Mare.

Robert Laszlo a făcut precizarea că tablourile realizate cu ocazia taberei vor fi expuse într-o expoziție la sfârșitul lunii august, la Muzeul de Artă din Satu Mare, de Ziua Limbii Române. Despre tablourile din expoziție a spus că sunt în mare parte de factură religioasă și abordează o lume arhaică în viziune modernă.

Artistul Kovács Lajós-Emil a spus la rândul lui că expoziția s-ar potrivi prin tematică anotimpului de iarnă. Icoanele expuse sunt elemente de artă populară. Privitorului îi sar în ochi numărul mare de măști. Totul pare desprins din arta populară, creează o atmosferă de carnaval. Sunt măști care prin natura lor tradițională sunt menite să alunge iarna, pentru a face loc primăverii. Tablourile în mare parte sunt etalate în rame confecționate din lemn vechi, recondiționat. Tablourile formează o adevărată comoară, ele ne duc cu gândul la strămoșii noștri.

Din sală a mai luat cuvântul scriitoarea și traducătoarea Livia Mărcan. Ea a recunoscut că expoziția surprinde o tematică vastă, care îi va bucura pe vizitatori. În tablouri există multă originalitate, expresivitate care îndeamnă la calm și echilibru.

Aurel Țenț în cuvântul său a precizat că expoziția este dedicată fiicei sale Ramona, care ca și copil avea obiceiul să cotrobăie prin lada de zestre a bunicilor. El a vorbit și despre participarea sa la taberele de creație. A considerat că a venit vremea ca tinerii artiști plastici să-și etaleze capacitatea creatoare. Personal, consideră că la vârsta lui trebuie să reducă din munca de creație. După el tradiția trebuie respectată indiferent cărui neam îi aparține.

Evenimentul cultural de la CJCPCT a fost onorat de participarea interpretului George Negrea, care i-a delectat pe cei prezenți cu câteva piese din repertoriul propriu.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 2, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *