Absolvenții instituțiilor de învățământ și a școlilor speciale pot beneficia de prima de încadrare

În conformitate cu prevederile art,73/1, aliniat 1 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă cu modificările și competările ulterioare, absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minim 16 ani, inregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, în situația în care angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării (500lei).

Acest drept se acordă absolvenților care îndeplinesc cumulative următoarele condiții:

Sunt absolvenți ai instituțiilor de învățământ sau a școlilor special, în vârstă de minim 16 ani, înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, în a căror rază teritorială își au domiciliul sau, după caz reședința;
Nu se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;
La data solicitării drepturilor nu urmează o formă de învățământ;
Angajatorii nu au obligația , potrivit legii, de a-I incadra în muncă;
Plata indemnizației de șomaj nu a fost suspendată potrivit art.45 alin.(1) lit.c) din lege, iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizației de șomaj încetează potrivit art.44 lit.a);
Nu au avut raporturi de muncă sau de serviciu în perioada cuprinsă între absolvirea studiilor și încadrarea în muncă;
Drepturile se acordă numai dacă persoanele îndreptățite vor depune la agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană unde se află în evidență, in termen de maximum 60 de zile de la data angajării, documentele prevăzute de lege.

Actele necesare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art.73^1, alin.1 din Legea 76/2002 cu modificările și competările ulterioare se pot consulta pe si-tul AJOFM Satu Mare www.satumare.anofm.ro secțiunea – Drepturi șomeri.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 30, 2017. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.