Tineri din 4 țări au participat la proiectul ”Together in Solidarity”, finanțat de U.E.

Proiectul cu titlul “Together in Solidarity”, a fost un schimb de tineri în cadrul programului european Erasmus+, care s-a desfășurat pe durata a 9 zile: 27 august –  05 septembrie, la Tur – Negrești Oaș, și a fost organizat de Asociația pentru Sprijin și Dezvoltare Comunitară Țara Oașului, de pe lângă Parohia Ortodoxă Tur.

În ultimii ani în Europa s-a instaurat așa numita ,,criza refugiaților”. Ca urmare a acestei migrații, societatea este împărțită în două: cei care încurajează găzduirea acestora și crearea de condiții favorabile unui trai decent și sigur pentru ei, și cei care militează împotrivă.

Având în vedere că este o situație actuală cu care se confruntă Europa iar noi ca și organizație aflată sub aripa bisericii în rândul careia sunt înrolați tineri cu principii morale și creștin-religioase dar si cu responsabilități de abordare și soluționare a unor astfel de fenomene care macină societatea de azi și așa segregată de multe alte cauze, ne-am gândit ca acest proiect să reunescă tineri din mai multe țări, de mai multe culturi, religii și principii, care să dezbată această tematică, precum și principiile non-discriminării, diversității și egalității de șanse, a toleranței și purtării de grijă față de aproapele, ca om, fie el chiar de alt neam și sădirea sentimentului de dragoste creștină, escaladând preconcepții, ego-uri, separatisme și izolări. Desigur toate astea în contextul unei minime acceptări și însușiri responsabile a unor coduri de etică și morală a celeilalte părți, și anume imigranții.

Obiectivul general al proiectului a fost combaterea discriminării și găsirea de soluții privind criza refugiaților la nivel european.

Participanții la proiect, în numar de 29 de tineri, au fost selectați în principal din localitățiile unde se află sediile organizațiilor, dar aplicațiile vor fi deschise și pentru tinerii din alte regiuni ale țărilor partenere respective. În proiect au fost implicați tineri participanți din 4 țări: Polonia, Bulgaria, Ucraina si bineînțeles țara gazdă, România. Din cei 29 de participanți, 25 au avut vârste cuprinse între 13 și 18 ani, iar cei 4 lideri de grup, minim 18 ani împliniți.

Metodologia folosită a fost bazată pe metode non-formale de învățare, precum: dezbateri, brainstorming, sesiuni de reflectare, jocuri, discuții libere.

Comunicarea în limba engleză a tuturor participanților a sporit considerabil competențele lingvistice ale acestor tineri participanți la proiect.

Pe lângă tematica centrală a proiectului, tinerii au avut șansa să socializeze, să-și cunoască unii altora tradițiile și obiceiurile naționale prin activitățile de seri culturale tradiționale expuse de fiecare grup național participant la schimb. Ca de altfel, tocmai ideea de schimb, este schimbul de idei, concepte de viață și trăire tinerească, împărtășirea și expunerea propriilor idei și opinii dar și acceptarea și asimilarea de noi cunoștințe, practici și experimente de învățare și trăire personală dar mai ales comunitară și solidară.

De asemenea, prin acest proiect s-a generat cooperarea între organizații de tineret din Europa și s-a inițiat promovarea valorilor europene precum: libertatea de exprimare, egalitatea de șanse și implicarea cetățenească activă a tinerilor.

Acest proiect a fost finanțat de Uniunea Europeană.

La încheierea oficială a proiectului care a avut loc loc la data de 04.09.2017, printr-o conferință la care alături de tinerii participanți și coordonatorul proiectului, preotul Radu Vasile Rusu, au fost prezenți primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, viceprimarul Fanea Constantin, directorul Liceului Teoretic Negrești Oaș, Bud Viorel, profesor Bud Eleonora și profesor Rusu Anca.

Din partea tinerilor participanți la proiect, autoritățile prezente la conferința de încheiere au primit un tricou inscripționat cu mesajele tinerilor legate de tematica schimbului către autorități și factori decizionali locali, fiind înmânat în mod oficial d-nei primar al orașului Negrești Oaș.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 5, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *