Expoziție semnată Vasile Dragoș, Keresztesi Monica și Rátz Izabella, la Galeria de Arte Plastice a C.J. Satu Mare

La Galeria de Arte Plastice a Consiliului Județean Satu Mare, joi, 7 septembrie, a avut loc vernisajul expoziției de arte vizuale cu participarea a trei membri ai Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare: Vasile Dragoș, Keresztesi Monica și Rátz Izabella. La vernisaj au participat numeroși iubitori de artă sătmăreni, colegii de asociație, membrii de familie și prieteni. Moderatoarea evenimentului a fost profesoara Varga Maria.

A participat viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher care în cuvântul ei i-a felicitat pe artiști plastici pentru creațiile lor. A spus că este o adevărată plăcere să participe la această expoziție. Cei care expun merită toate felicitările. Merită felicitat și președintele Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, Gergely Csaba, pentru efortul pe care îl depune în fruntea asociației și profesionalismul de care dă dovadă cu fiecare ocazie.

Varga Maria a prezentat cele mai importante date din biografia celor care expun. A subliniat faptul că Vasile Dragoș este practic un autodidact, care a evoluat mult în arta pe care o practică. Este membru în asociație din anul 2009 și până în prezent a participat la numeroase expoziții, atât la Satu Mare, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Carei, Tășnad și alte orașe. În Ungaria a expus la Debrecen, Tokaj și Téglás.

Kereszteși Monica este membră al AAP Satu Mare din anul 2012. A absolvit Universitatea ”Vasile Goldiș” din Arad, Colegiul Universitar de Contabilitate și Informatică Satu Mare. În prezent fiind expert contabil În anul 2015 a absolvit Școala de Arte, unde a studiat sub îndrumarea profesorului Robert Abkorovits.

Rátz Izabella este o artistă mai deosebită, practică o artă inventată de chinezi cu secole în urmă, papercut-ul. Este preocupată și de desen. Creațiile sale sunt realizate cu culori de acuarele, akrill, dar lucrează și în piele.

Așa cum a precizat președintele AAP Satu Mare, Gergely Csaba, artiștii plastici revin în cadrul expozițiilor după un concediu de peste două luni. Timp în care au participat la taberele de creație și acum sunt nerăbdători să-și prezinte creațiile. Despre Vasile Dragoș a spus că a făcut un mare salt înainte,  dintr-un ”cioplitor în lemn” a devenit un sculptor adevărat. Creațiile sale sunt finisate cu mare măiestrie. Este preocupat permanent de femeie în tematicile alese. Reușește să realizeze sculpturi de factură psihologică. Tot despre el a spus că este prin excelență un om al naturii.

Despre Keresztesi Monica, Gergely Csaba a spus că este deopotrivă pictoriță și graficiană. Așa cum se vede și în expoziție, realizează numeroase portrete, acum și în culori. Folosește linii coloristice care par a fi în contradicție. Lucrând cu bisturiul chirurgical, Rátz Izabella reușește să taie forme foarte complicate pe care le așează pe un fundal de altă culoare. Realizează și compoziții simple, fără linii întortocheate care încântă deopotrivă ochiul privitorului. Fără îndoială că compozițiile sale cer multă răbdare.

Momentele artistice au fost oferite de către Szököcs Zsófia, proaspătă absolventă a Școlii de Arte Satu Mare, acum studentă la Cluj-Napoca. Ea a interpretat mai multe cântece din repertoriul ei. Această expoziție din noua stagiune de evenimente a A.A.P. Satu Mare poate fi vizitată între 7 septembrie și 11 octombrie 2017.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 7, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *