Simpozion pentru marcarea zilei de 1 octombrie – Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului de sân

La Satu Mare, Ziua de 1 octombrie – Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului la sân, va fi marcată printr-un simpozion cu tema: ,,Prevenirea cancerului de sân”, organizat de Asociația de Psiho-Oncologie ,,Hathor-Maeve-Nectarie’’ Satu Mare, în parteneriat cu Organizația Municipală a Partidului Național Liberal Satu Mare.Invitați de onoare sunt:

Dr. Cornelia Arpășteuan–Breg: medic primar radiologie-imagistică medicală, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare
Dr. Loredana Aracs Tămaș: medic primar oncolog, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare

Dr. Muncean Mircea Gheorghe: medic primar obstetrică-ginecologie, GYNOPRAX
Dr. Roatiș Marius: medic primar chirurgie plastică-microchirurgie reconstructivă, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare

Evenimentul va avea loc în data de 2 octombrie 2017, ora 18:00, la Restaurantul Piramida (în incinta Complexului Piramida) Satu Mare, str. Botizului, nr. 49. Intrarea este liberă.

„Orice manifestare devine doar o amintire, dacă nu este împărtăşită cu cei interesaţi”.

Cu acest prilej, Asociația de Psiho – Oncologie ”Hathor-Maeve–Nectarie” Satu Mare, reprezentată prin președinta Kabai Lucreția, în parteneriat cu Organizația Municipală a Partidului Național Liberal, reprezentată prin președinta prof. ing. Doina Feher, organizează de trei ani consecutiv campanii de conştientizare a importanței depistării precoce a cancerului de sân.

Această campanie are ca scop atragerea atenției publice asupra șanselor de vindecare la timp, pentru fiecare femeie diagnosticată cu cancer de sân.

Ziua de 1 octombrie este recunoscută ca Zi Mondială a Luptei împotriva Cancerului de Sân, cancerul reprezentând o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial.

Este o zi a prevenţiei, ziua în care femeile sunt invitate să se gândească la sănătatea lor. În lume, solidaritatea cu femeile care au fost diagnosticate cu această boală se exprimă prin purtarea unei fundiţe roz.

Scopul decretării acestei zilei este acela de a crește gradul de conștientizare cu privire la cancerul de sân și subliniază importanța campaniilor de informare, a prevenției și programelor de screening. Luna octombrie a devenit luna dedicată Luptei împotriva Cancerului de Sân în anul 1985, iar din 1995 fundița roz a devenit simbol al acestei cauze.

Primul eveniment de acest fel a avut loc în SUA, în anul 2000, când Empire State Building a îmbrăcat pentru o seară culoarea roz. Până în prezent, peste 70 de țări de pe toate continentele au participat la această campanie, fiind distribuite peste 110 milioane de fundițe roz.

Cancerul de sân nu are vârstă. Este întâlnit atât la femeile tinere, cât și la cele în vârstă, iar dacă nu este depistat la timp poate fi fatal.

Potrivit statisticilor, două treimi dintre femeile care au cancer la sân au peste 50 de ani, iar celelalte au între 39 şi 49 de ani. La fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân şi la fiecare 14 minute o femeie moare din cauza cancerului la sân, ceea ce înseamnă că una din opt femei în lume moare răpusă de această boală.

Cancerul la sân depistat în stadiu incipient poate fi însă vindecat în proporţie de peste 90%.

Statisticile arată că în România, anual, peste 8000 dintre femei sunt diagnosticate cu cancer de sân, dintre care sub 10% ajung să fie diagnosticate într-o fază incipientă, când șansele de tratare sunt maxime. Descoperit la timp, probabilitatea de vindecare poate ajunge şi până la 94%!

Din păcate, situaţia la noi în ţară este îngrijorătoare. Cancerul de sân este principală cauză de deces în rândul româncelor. Ne aflăm pe locul 21 la nivel european în ceea ce priveşte numărul de decese provocate de această boală. Însă, avem convingerea că printr-un efort susţinut de informarea și educaţie medicală în rândurile populaţiei prin organizarea de campanii si screening, pot fi salvate mii de vieţi, pornind de la un banal control.

Președintele Organizației Municipale a Partidului Național Liberal Satu Mare,

Doina Feher

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 28, 2017. Filed under Sănătate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.