Social-democrații și-au ales noua conducere

În zilele de vineri şi sâmbătă, 19 și 20 aprilie, în Sala Mare a Palatului din Bucureşti a avut loc Congresul Partidului Social Democrat care a trecut în revistă rezultatele obţinute de partid de la precendentul congres şi s-a procedat la alegerea noilor organe de conducere pentru etapa următoare.

congres psd1

Indiscutabil, vedeta Congresului a fost fostul premier Adrian Năstase care s-a reîntors printre pesedişti, reîntoarcere care a fost oficializată odată cu deschiderea lucrărilor Congresului. La intrarea în sală fostul prim ministru, invitat la Congres, a făcut o baie de mulţime. El a străbătut sala în aplauzele celor 4.000 de delegaţi la Congres. În acest timp, Victor Ponta şi ceilalţi fruntaşi ai PSD au aşteptat la intrare. La Congres au fost prezenţi reprezentanţi ai socialiştilor europeni, lideri de partide din România, printre care Crin Antonescu, Daniel Constantin, Kelemen Hunor. De asemenea au fost prezenţi ambasadori acreditaţi în România.

Victor Ponta a fost reales în funcţia de preşedinte al PSD, în timp ce Liviu Dragnea a fost ales preşedinte executiv al partidului, potrivit anunţului oficial al rezultatului votului delegaţilor la Congres. În ultima zi a Congresului PSD s-a ales noua echipă de conducere. În funcţia de preşedinte al PSD a fost reales premierul Victor Ponta, iar Liviu Dragnea a fost ales preşedinte executiv. Ion Iliescu a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte de onoare. Vicepreşedinţii femei, în ordinea numărului de voturi obţinute sunt: Ecaterina Andronescu, Corina Creţu, Rovana Plumb, Lia Olguţa Vasilescu, Gabriela Firea. Vicepreşedinţii regionali sunt:regiunea Nord-Est – Gheorghe Nechita, regiunea Sud-Est – Marian Oprişan, regiunea Sud – Mircea Cosma, regiunea Sud-Vest – Paul Stănescu,regiunea Vest – Ion Mocioalcă, regiunea Nord-Vest -Ioan Rus, regiunea Centru – Mircea Duşa, regiunea Bucureşti-Ilfov – Robert Negoiţă. Vicepreşedinţii naţionali în ordinea numărului de voturi obţinute, sunt: Nicolae Bănicioiu, Marian Vanghelie, Titus Corlăţeanu, Dan Nica, Eugen Bejinariu, Constantin Niţă, Daniel Şova şi Ion Călianu.

poza psd congresÎn cuvântul său, preşedintele PSD, Victor Ponta a subliniat printre altele că: ,,proiectul nostru nu se opreşte la schimbarea lui Băsescu. Trebuie să schimbăm România în ansamblul său”. PSD nu mai este un partid doar al celor săraci, deoarece sunt membri ai partidului oameni din clasele mijlocii şi intreprinzători. Preşedintele Victor Ponta s-a mândrit cu PSD-ul, partid pe care îl iubeşte deoarece acest partid a fost întotdeauna lângă lider. El a mărturisit că prietenul lui cel mai bun este Liviu Dragnea, cu care se completează de minune. ,,Tot ce are Liviu nu am eu şi tot ceea ce am eu nu are Liviu”, a spus preşedintele PSD. Victor Ponta a adresat mulţumiri lui Adrian Năstase, care în calitate de prim-ministru l-a capacitat să intre în politică. Constituţia trebuie modificată fără să ne gândim la persoane, a mai spus Victor Ponta. ,,Am luat hotărârea să construim un alt model politic. PSD vrea să conducă România şi în 2018, la centenarul Marii Uniri şi chiar în 2019 când vom avea preşedinţia UE, vreau să fiu preşedintele cel mai mare şi rapid, care modernizează România”, a declarat Victor Ponta.

La rândul său, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea a precizat în luarea lui de cuvânt, că singurul care a trebuit să plătească pentru noi a fost Adrian Năstase. ,,Ai lăsat un gol uriaş cât timp ai fost plecat dintre noi. Adrian, bine ai venit acasă”. Liviu Dragnea a prezentat succesele pe care le-a obţinut partidul său, care a câştigat alegerile din 2012, câştigând 23 de consilii judeţene, 18 primării reşedinţă de judeţ şi majoritatea constituţională în Parlament. ,,Cel mai important lucru pentru noi este că am reuşit să aducem PSD pe locul pe care îl merită”, a spus Dragnea.

Printre invitaţii la Congres care au luat cuvântul a fost Crin Antonescu, preşedintele PNL. El a reproşat coabitarea lui Victor Ponta cu Traian Băsescu. El a spus că ”Reevaluarea este cel mai recent joc de societate din politica românească. Noi nu îl reevaluăm pe Traian Băsescu. Nu reevaluăm regimul Băsescu. ,,Jos Băsescu!” nu poate fi un  proiect. Nu ne reevaluăm aliaţii, cu referire la PSD şi PC … Am speranţa că împreună putem reuşi pentru România şi pentru români să obţinem adevărata victorie”. În replică la cele spuse de Crin Antonescu, Victor Ponta a replicat imediat spunând că: ”împărtăşeşte toate ideile expuse de Crin Antonescu. ,,Eram îngândurat, mă gândeam că de la anul coabitez cu Crin şi s-ar putea uneori să fie chiar mai dificil. Dar sigur va fi mai bine pentru România”, a spus Victor Ponta.

5613691_mediafax_foto_octav_ganea_88050100Din partea socialiştilor europeni, mesajul de salut a fost citit de Serghei Stanişov, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni. În cuvântul său, i-a atenţionat pe social-democraţii români că o majoritate de 70% în Parlament ar putea însemna o presiune importantă din partea electoratului. ,,S-ar putea ca oamenii să vă ceară să vă respectaţi promisiunile acuma”- spus Serghei Stanişev. Din partea UDMR a transmis mesajur Kelemen Hunor. El a spus că ,,Victor Ponta îl apreciază pe Dan Diaconescu. Traian Băsescu îl apreciază pe Victor Ponta. Am venit la Congres din respect şi din prietenie pentru Victor Ponta şi pentru a mulţumi pentru sfatul politic din momentul în care s-a aflat la guvernare”.

Printre cei care au mai luat cuvântul s-a numărat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor. El a atenţionat Congresul că pe oameni îi interesează dacă Guvernul Ponta poate scădea TVA–ul la alimente. Nu trebuie în următorii ani să lăsăm scandalurile să ne distragă de la ceea ce avem de făcut”. Primarul general al Capitalei dr. Sorin Oprescu s-a referit la potenţialul de calitate al oamenilor pe care-l are PSD-ul, indiferent de vârstă. PSD este din nou acolo unde merită. Partidul a rămas împreună şi la bine şi la greu, a trecut printr-o opoziţie lungă, “daţi dovadă că sunteţi un partid puternic, care va continua să scrie istoria în România”, a spus Sorin Oprescu.

Printre vorbitori s-a mai numărat şi Mircea Geoană, care după ce a felicitat partidul pentru rezultatele din alegeri, a precizat: ”Oricât de mare ar fi scorul nostru şi majoritatea noastră, nu putem să nu fim conştienţi de faptul că avem în ţară un nivel inacceptabil de sărăcie. Capitalismul de burtă goală trebuie înlocuit cu un alt model. Dacă nu ne apucăm să pornim un război împotriva sărăciei scorul de azi se va evapora”. Rovana Plumb în cuvântul său a anunţat înscrierea în partid a Cristinei Ţopescu şi a atras atenţia asupra faptului că minciuna nu şi-a diminuat forţa. Mereu ascultăm pe cei care au fost la guvernare cât de bine au făcut pentru ţară. Ultimul care a luat cuvântul la sfârşitul primei zile a Congresului a fost Ion Iliescu. El a amintit că avem 120 de ani de social-democraţie, iar anul viitor aniversăm 25 de ani de la Revoluţie.” E şi Băsescu un dat, dar timpul lui se cam duce”.

În numele PSD, Ion Chelaru a dat citire modificărilor la Statulul PSD care au fost votate de Congres. Astfel, s-a instituit funcţia de preşedinte executiv al PSD, funcţie care a fost introdusă şi la nivelul organizaţiilor municipale, judeţene şi de sector a municipiului Bucureşti. S-a decis ca funcţiile de prim-vice aleși în conferinţele organizaţiilor judeţene sau municipale să se transforme în funcţii de preşedinte executiv. A fost majorat numărul de vicepreşedinţi ai partidului la nivel central: 8 posturi, 8 vicepreşedinţi la nivelul regional şi 5 funcţii de vice alocate femeilor şi 3 funcţii de vice pentru liderii de grup de la PE, Senat şi Camera Deputaţilor. S-a amânat până în anul 2016 un articol din statut care prevede alegerea şi revocarea preşedintelul PSD de toţi membrii de partid în alegeri interne. Congresul PSD a adoptat de asemenea, o rezoluţie prin care mandatează Comitetul Executiv Naţional al partidului să elaboreze şi să încheie un protocol de colaborare între PSD şi UNPR şi să instrumenteze procedeele privind fuzionarea celor două partide.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 21, 2013. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.