Ministrul Gabriel Petrea, prezent la Satu Mare la Şedinţa Comisiei de Dialog Social

Sâmbătă, 21 octombrie 2017, prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip a prezidat Şedinţa Comisiei de Dialog Social, în prezenţa ministrului Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea. În cadrul ședinței au fost purtate discuţii cu privire la proiectele de lege iniţiate de Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social: Proiectul de Lege pentru modificarea Legii dialogului social nr. 62/2011; Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea H.G. nr. 1260/2011 privind sectoarele de activitate.

La şedinţă au participat senatorul UDMR Lóránd Turos, deputaţii PSD Ioana Bran şi Octavian Petric, liderii sindicatelor și patronatelor şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din județ.

“Ne dorim ca dialog social să reînvie la nivel de sector, să creăm cadrul instituţional astfel încât partenerii sociali, federaţiile sindicale şi patronale reprezentative să se poată aşeza la aceeaşi masă, să negocieze contractele colective de muncă şi în cazul în care ajung la o înţelegere să poată încheia aceste contracte. Am făcut câteva modificări esenţiale care vor duce la relaxarea dialogului social la toate nivelurile. În primul rând modificăm structura sectoarelor de activitate astfel încât să fie definite în funcţie de condiţiile de muncă, de necesităţile angajaţilor, de problemele pe care le au  în acest sector de activitate fără să mai fie definit foarte complex şi foarte mare. Astfel reprezentativitatea va fi mult mai uşor de efectuat. În momentul de faţă sectoarele de activitate sunt în număr de 66 dar am mai primit şi alte modificări”, a spus ministrul Gabriel Petrea.

Înainte de a da cuvântul celorlalţi participanţi la şedinţă, prefectul Darius Filip a apreciat prezenţa parlamentarilor la discuţii menţionând că aceasta ar trebui permanentizată, drept pentru care a propus ca de acum înainte şedinţele de Dialog Social să fie programate în aşa fel încât să fie posibilă şi prezenţa acestora.

“Existenţa unei federaţii, a unui sindicat se bazează pe încheirea unui contract colectiv de muncă. În momentul în care nu putem obliga încheierea acestui contract, patronatele nu vor avea nici un interes în acest sens”, a declarat Sorin Faur, președintele Cartel Alfa Satu Mare.

“Toate recomandările care există în legislaţia europeană spun că statul trebuie să asigure negocierea, dar părţile sunt cele care într-un final se înţeleg pe ceea ce negociază şi încheie contractele colective de muncă”, a mai adăugat ministrul Gabriel Petrea.

„Nu mi se pare normal ca un patronat să aibă între condiţiile de recunoaştere a reprezentativităţii participarea la negocierile colective. În condiţiile actuale de criză acută a forţei de muncă, pot să vă asigur că nimeni nu doreşte mai mult binele angajaţilor decât patronii, pentru că altfel fără oameni, nici o afacere nu se poate dezvolta”, a spus reprezentantul patronatelor.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 21, 2017. Filed under Politică, Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.