Scriitorul Dan Marius Cosma și-a lansat cea de-a 11 carte, romanul în patru părți și epilog ”La Nord de Sud”

Cei care au fost prezenți marți, 7 noiembrie în sala ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare, au participat la un adevărat eveniment editorial. Cunoscutul scriitor sătmărean Dan Marius Cosma și-a lansat romanul ”La Nord de Sud”, apărut la Editura Citadela. Lansarea a fost organizată în colaborare cu Biblioteca Comunală Crucișor. Moderatoarea evenimentului editorial a fost directoarea Bibliotecii Județene Satu Mare, Lacrima Istrăuan. În sală s-au aflat numeroși oameni de cultură, prieteni ai autorului. A fost prezentată o scurtă biografie a autorului și cele 11 cărți pe care le-a scris până în prezent.

Dan Marius Cosma s-a născut în anul 1977 în municipiul Satu Mare. Este absolvent al Liceului de Artă din Baia Mare (1996), și al Facultății de Arte Vizuale și Design din Oradea, specializarea pictură (2001). Printre cărțile sale se găsesc monografii, romane și un volum de beletristică. A colaborat la numeroase reviste: Dilema Veche, Plumb, Citadela, Mărturii Culturale, Cronograf, Confluențe, Eroii neamului. Publicul sătmărean îl cunoaște pe autor și în calitate de artist plastic.

Până în prezent a vernisat trei expoziții în anii 2013, 2016 și 2017, care au purtat titlul Crucișorul în imagini idilice, Reflecții mărunte și Flori, gânduri, amintiri. Din anul 2008 este bibliotecar la Biblioteca Comunală Crucișor, iar din 2016 este cenzor în Biroul executiv al Asociației Bibliotecilor Publice din România, Filiala Satu Mare.

Drd. Marta Cordea, reputat bibliolog, a făcut o scurtă prezentare a conținutului romanului, ea fiind și lectorul cărții lansate astăzi. Ea a spus că romanul redă o întreagă lume din zilele noastre. Personajele sunt alese cu mare talent și au o evoluție zbuciumată redată cu fidelitate. Viața de la țară este redată cu multe amănunte, inclusiv cu micile animozități. Personajele poartă în ele și o părticică din sufletul autorului care are meritul de a dezvălui și latura mai dură a vieții de la țară.

Dr. Aurel Pop, editorul cărții, a remarcat că toate cele 11 cărți ale lui Dan Marius Cosma au fost publicate la Editura Citadela. În prima parte a luării sale de cuvânt, dr. Aurel Pop a făcut un scurt bilanț al prozei sătmărene din ultimii 50 de ani și și-a exprimat speranța că cineva va realiza cândva o antologie a scriitorilor sătmăreni. Au fost amintite numele unor scriitori de mare valoare precum: Vasile Sălăjan, Ion Bledea, George Boitor, Teodor Daneș, Ilie Sălceanu, Ion Ghiur, Vasile Tarța, inclusiv cei care scriu în zilele noastre, Radu Ulmeanu, Teodor Curpaș, Ioan Anițaș, Loredana Știrbu, Voicu D. Rusu și alții.

Dan Marius Cosma a debutat în urmă cu opt ani. El are o bogată experiență de viață din care se inspiră negreșit. A evoluat pas cu pas, de la roman la roman. Acum este unul dintre cei mai reprezentativi romancieri ai județului. Dr. Aurel Pop a subliniat faptul că autorul știe să conducă bine firul romanului, atât personajele principale cât și cele secundare. Personal este convins că autorul nu se va opri la această carte să că are în plan să scoată și alte cărți.

Din sală, dr. George Vulturescu a spus că ”este o adevărată sărbătoare să fim alături de autor în aceste momente, trebuie neapărat să fim alături de cei care scriu”. El a remarcat un aspect interesant al romanului, a cărui acțiune se petrece la țară, dar eroii lui nu sunt țărani, ci intelectuali plecați de la oraș la țară. Prin aceasta, scriitorul aduce o mare noutate. El face o frescă a satului postdecembrist, cu intelectualii de la sate. Faptele sunt decise de un citadin, cei care vor citi romanul, a spus George Vulturescu, se vor regăsi în el. O altă observație făcută a fost aceea că o editură cu niște lectori de mare specialitate, ar fi cerut unele modificări și poate și scurtarea romanului, care are 424 de pagini. Dr. George Vulturescu a spus că ”salută în Dan Marius Cosma un adevărat scriitor”.

Autorul, în cuvântul său, a clarificat unele aspecte ale romanului, a mulțumit conducerii Bibliotecii Județene Satu Mare pentru găzduirea lansării romanului și a oferit doritorilor autografe.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 7, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.