A fost dezvelit bustul preotului greco-catolic Petru Bran, martir pe altarul neamului său

Duminică, 12 noiembrie 2017, sute de sătmăreni au fost prezenți la Catedrala Greco-Catolică ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, de pe strada 1 Decembrie 1918, unde a avut loc dezvelirea bustului marelui patriot Petru Bran (1821-1877). La acest eveniment înălțător a fost prezent și a oficiat o slujbă de pomenire PS Vasile Bizău, Episcopul Greco-Catolic de Maramureș, alături de el fiind protopopul greco-catolic de Satu Mare, Dumitru Roman și un sobor de preoți. Bustul a fost ridicat în fața catedralei și este opera artistului plastic sătmărean Radu Ciobanu.

Moderatorul acestei manifestări de excepție a fost managerul Muzeului Județean Satu Mare, dr. Felician Pop, care i-a salutat pe toți cei prezenți, înaltele fețe bisericești, deputatul PNL Romeo Nicoară, directorul CJCPCT, Robert Laszlo, poetul Radu Ulmeanu, un urmaș al familiei lui Petru Bran, Andrei Păunescu, fiul marelui poet Adrian Păunescu, prezent la Satu Mare cu ocazia Festivalului ”Octavian Bud”.

”Este o zi de mare sărbătoare pentru întreaga comunitate românească sătmăreană, dezvelirea bustului marelui patriot Petru Bran, un martir al neamului său”, a spus Felician Pop. Petru Bran a fost o personalitate proeminentă a intelectualității românești, a făcut totul pentru propășirea românismului în Sătmar. De numele lui se leagă înființarea primei catedre de limba română în cadrul Gimnaziului Catolic Regal din Satu Mare, la 12 octombrie 1859. El a pus piatra de temelie a limbii române în Sătmar.

PS Vasile Bizău a amintit în cuvântul său că suntem martorii unui mare eveniment închinat unui mare înaintaș al nostru, acum într-un moment când ne pregătim să sărbătorim așa cum se cuvine 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. ”Este un moment care ne aduce în memorie mărețele fapte din istoria noastră, pilduitoarea luptă a lui Petru Bran pentru emanciparea spiritului românesc. Lupta lui în vremuri potrivnice nu a fost în zadar. Bustul este ridicat chiar pe locul unde a fost biserica greco-catolică în care a slujit. Pentru noi toți Petru Bran este un adevărat simbol”, a spus PS Vasile Bizău.

A luat cuvântul și deputatul PNL de Satu Mare, Romeo Nicoară. El a spus că este un moment emoționant și onorant totodată să participe la dezvelirea bustului marelui patriot Petru Bran. Romeo Nicoară a felicitat autoritățile județului Satu Mare pentru că au fost de acord și au sprijinit ridicarea bustului. A mulțumit și celorlalte instituții care au sprijinit inițiativa. ”Faptele lui Petru Bran să fie un exemplu pentru noi toți”, a spus deputatul Romeo Nicoară.

Directorul CJCPCT Satu Mare, Robert Laszlo a spus că instituția pe care o conduce s-a preocupat îndeaproape de ridicarea bustului. ”Petru Bran este pentru noi un deschizător de drumuri, limba română a fost pentru el o flacără vie, o călăuză și un far. Totodată a fost pentru toți un model de dascăl. Bustul dezvelit astăzi simbolizează sacrificiul părintelui Petru Bran pentru limbă și neam. După 140 de ani, părintele a revenit la iubita lui biserică din Satu Mare. Îi datorăm lui faptul că noi astăzi putem să vorbim în limba română”, a spus Robert Laszlo.

După oficierea unei scurte slujbe religioase de pomenire și sfințirea bustului de către PS Vasile Bizău, au fost depuse jerbe și buchete de flori la bustul marelui patriot.

Petru Bran s-a născut la 21 ianuarie 1821 într-o străveche familie de preoți, în Tohat (județul Maramureș). A făcut liceul la Baia Mare iar studiile teologice la Blaj. A fost hirotonit preot în anul 1844. A slujit în mai multe parohii, ajungând apoi vicenotar al sinodului notarial al Șimleului. S-a căsătorit cu Tereza Pop cu care a avut șapte copii. A fost adus la Satu Mare de episcopul Ioan Alexi. Aici la Gimnaziul Catolic Regal a înființat prima catedră de limba română, la 12 octombrie 1859. De numele lui se leagă și înființarea Societății de lectură a elevilor români din Satu Mare. Aici a tipărit prima carte în limba română la Satu Mare, ”Mărgăritare seu sentintie poetice”. A colaborat la publicațiile românești din Transilvania. A protestat împotriva faptului că 300.000 de români din părțile sătmărene au o singură școală și numai 50 de elevi se pot bucura de învățarea limbii române. Ca profesor, Petru Bran l-a examinat la bacalaureat pe viitorul mare prozator Ioan Slavici, în 1868.

Hărțuit de către autorități, Petru Bran a ieșit din învățământ în anul 1876. Peste un an s-a stins din viață la 56 de ani, la Sanatoriul de Boli Nervoase din Budapesta, în ziua de 10 octombrie 1877.

Pilduitoarea sa luptă pentru emanciparea spiritului românesc în vremuri atât de potrivnice n-a fost în zadar. Pe terenul pregătit de Petru Bran a putut să vină apoi un alt luptător pentru cauza românilor de pe plaiurile sătmărene: Vasile Lucaciu.

”Acum, la 140 de ani de la trecerea la cele veșnice, comunitatea sătmăreană îi ridică lui Petru Bran un monument, chiar pe locul bisericii în care a slujit. O tardivă dar necesară reparație morală”, se menționează în pliantul editat cu prilejul dezvelirii bustului marelui patriot.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 12, 2017. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *