Activități preventiv-informative la Satu Mare, de Ziua Universală a Drepturilor Copiilor

„Drepturile copiilor sunt lege”. Acest mesaj le-a fost transmis de polițiști și specialiști din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială celor 170 de elevi care au participat la sesiuni informative susținute la Școala Gimnazială ”Mircea Eliade” din Satu Mare, în data de 20 noiembrie, de Ziua Universală a Drepturilor Copiilor.

Copiii au dreptul la viață, la o familie, la îngrijire și asistență medicală, la educație și multe alte drepturi stabilite prin lege și prin Convenții Internaționale. Au dreptul să crească frumos și sănătos și, atunci când siguranța lor poate fi afectată, au dreptul de a fi protejați de instituțiile abilitate.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare și ai D.G.A.S.P.C., două dintre instituțiile care trebuie să vegheze la respectarea drepturilor copiilor și la protecția lor, le-au vorbit elevilor din cele 4 clase de a IV-a de la Școala Gimnazială ”Mircea Eliade” despre drepturile pe care le au, dar și despre îndatoririle și obligațiile lor în calitate de cetățeni ai țării, de elevi, de fii și fiice. Astfel, elevii au învățat că fiecărui drept îi corespunde și o îndatorire. De exemplu, dacă copiii au dreptul la viață și educație, ei au și responsabilitatea de a-și proteja viața și de a învăța.

Responsabilitățile cresc pe măsură ce copiii devin mai mari, în schimb drepturile lor rămân aceleași până la împlinirea vârstei majoratului, a fost una dintre ideile subliniate de reprezentantele Poliției, subcomisar de poliție Hrihorișan Felicia și inspector principal de poliție Chiorean Liviana. Astfel, legea îi protejează pe toți copiii în mod egal și prevede sancțiuni și pedepse pentru tratamente degradante, tortură, neglijarea ori exploatarea copiilor prin muncă sau cerșetorie.

Copiii pot cere ajutorul specialiștilor atunci când problemele pe care le au nu pot fi soluționate de familie sau cadrele didactice. Ei pot, de asemenea, sesiza cazurile în care lor sau altor copii le sunt încălcate drepturile, utilizând Telefonul Copiilor-0261983, pentru județul Satu Mare. Toate aceste informații și multe altele le-au fost oferite participanților de Silaghi Mihaela și Pesek Kinga, specialiste în cadrul D.G.A.S.P.C. O întâlnire similară a avut loc în aceeași zi împreună cu elevii claselor a V-a, sub coordonarea consilierului școlar Călin Adrian.

Dreptul copiilor la siguranță, dar și la informare, a fost subliniat și în pauzele dintre ore când specialiștii au fost prezenți în mijlocul elevilor oferindu-le orare, flyere și, spre bucuria copiilor, surprize dulci. Ora 12 a fost un bun prilej pentru scurte interacțiuni cu părinții și bunicii veniți să aștepte ieșirea de la școală a celor mai mici dintre elevi, cei din ciclul primar.

Activitățile dedicate Zilei Universale a Drepturilor Copiilor vor continua în zilele următoare, prin aportul adus de fiecare instituție membră a Echipei Intersectoriale Locale pentru prevenirea și combaterea exploatării copiilor prin muncă, prevenirii violenței asupra copiilor și a violenței în familie, echipă din care face parte și un reprezentant al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 21, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.