Kereskényi Gábor: Toate taxele colectate de la populație vor merge către investiții

Stabilirea impozitelor, taxelor locale și taxelor speciale datorate de persoanele fizice și juridice în 2018 este un proiect important al Primăriei Municipiului Satu Mare la care s-a lucrat intens în ultima perioadă și care a trebuit să se adapteze “Revoluției Fiscale” inițiate de Guvernul României.

Deși proiectul a fost propus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 23 noiembrie, executivul a anunțat miercuri, 22 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă că, a hotărât amânarea proiectului, sperând ca legislativul României să revină asupra deciziilor fiscale înainte de întocmirea bugetelor pentru anul 2018.

“Ne dorim ca Satu Mare să fie în continuare un oraş care se dezvoltă, în care Primăria creează condiţii pentru dezvoltare, prin realizarea investiţiilor publice necesare. Ţinta noastră este să menţinem şi anul acesta un buget de investiţii de cel puţin 10 milioane de euro, în afara altor finanţări de tip european, guvernamental sau parteneriate public-privat.

Având în vedere că la începutul acestui an Guvernul României a adoptat o serie de măsuri care au un impact negativ asupra bugetului orașului, iar prejudiciul creat prin aceste decizii se ridică la peste 30 milioane de lei, în cazul în care administrația locală nu adoptă o serie de măsuri de corecție a acestor sume, bugetul de investiții se va reduce cu aproximativ 50%. Astfel, considerăm că este oportună modificarea impozitelor și taxelor locale prin aplicarea unor cote de impozitare mai mari și a unor cote adiționale la anumite tipuri de impozite”, a declarat primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor.

Edilul municipiului Satu Mare a mai subliniat că administrația locală trebuie să lucreze încă din această perioadă la bugetul pe anul 2018. Bineînţeles că în ciuda măsurilor fiscale luate de Guvern nu se poate renunţa la întreţinerea şcolilor, întreţinerea străzilor şi celelalte măsuri care sunt absolut necesare pentru o viaţă civilizată.

“Vreau să fie foarte clar însă pentru toată lumea că, toate taxele colectate de la populație vor merge către investiții, către dezvoltarea orașului. Sigur că poate mulți cetățeni nu vor fi prea încântați de noile cote de impozitare, însă trebuie să înțelegem cu toții că nu ne putem permite să oprim investițiile în oraș. Cetățenii au putut să vadă în acest an că din bugetul de investiții am reușit să realizăm multe investiții, mă refer la reabilitarea și modernizarea străzilor, la reabilitarea Centrului Nou, modernizarea unităților preșcolare și școlare, schimbarea mobilierului urban, parcări, terenuri de sport și altele. Ne dorim să continuăm pe aceeași direcție, pentru că lipsa investiţiilor publice va încetini dezvoltarea economică a municipiului Satu Mare care oricum are de recuperat anii pierduți!”, a subliniat Kereskényi Gábor.

Executivul Primăriei a mai specificat și faptul că, față de anii precedenți, mult mai mulți sătmăreni au înțeles eficientizarea colectării taxelor și impozitelor locale, fapt care înseamnă și că, din acesți bani au anumite așteptări, iar administrația publică locală nu poate să coboare investițiile sub nivelul acestor așteptări.

“Am înțeles că unii consilieri locali, apelând la un populism ieftin, vor cere în Consiliul Local să nu fie majorate taxele locale, în schimb să crească gradul de colectare a taxelor și impozitelor locale. Vreau să le reamintesc acestor consilieri că față de perioada 2012-2016 gradul de colectare a crescut față de anii precedenți, bugetul pentru investiții a crescut considerabil, pentru învățâmânt s-a dublat, iar acest lucru se vede cu ochiul liber în oraș”, a concluzionat primarul Kereskényi Gábor.

Schimbări majore privind controlul, limitarea și taxarea parcărilor

Tot în cadrul conferinței de presă, primarul a mai prezentat câteva date despre proiectul de hotârâre propus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local, care se referă la aprobarea taxelor si tarifelor ce vor fi aplicate de Serviciul Public Administrația Domeniului Public Satu Mare începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Referitor la acest subiect, administratorul public al orașului, Maskulik Csaba a prezentat principalele modificări aduse Regulamentului de funcționare a sistemului privind controlul, limitarea și taxarea staționărilor în municipiul Satu Mare. Conform proiectului de hotârâre care va fi supus aprobării, executivul propune câteva schimbări majore pentru eficientizarea acestui serviciu: eliminarea tuturor abonamentelor gratuite, ridicarea mașinilor care parchează neregulamentar, majorarea taxei pentru parcările din cartiere de la 80 de lei/an, la 150 lei/an, respectiv creșterea taxei de parcare în centrul municipiului de la 2lei /h la 4 lei/h.

De asemenea, o altă schimbare se referă la faptul că titularul unui abonament de parcare va trebui să asigure exclusivitatea locului de parcare prin achiziţionarea unui dispozitiv unic de blocare a accesului la locul de parcare, al cărui model va fi aprobat în Comisia de Siguranţă a Circulaţie din cadrul Primăriei municipiului Satu Mare. După achiziţionare, blocatorul devine proprietatea beneficiarului, administrația locală neasumându-şi nici o răspundere pentru distrugerea sau deteriorarea lui.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 22, 2017. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *