Profesoara Livia Mărcan, scriitoare și excelentă traducătoare, prezentă la ”Confesiunile cărturarului”

Azi, 24 noiembrie, ultima vineri din această lună, în Sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” a Bibliotecii Județene Satu Mare a avut loc o nouă ediție a ”Confesiunilor cărturarului”, protagonista de această dată fiind profesoara Livia Mărcan, scriitoare și traducătoare. Alături de Livia Mărcan s-au aflat directorul adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare, Paula Horotan, moderatoarea evenimentului, scriitoarea Loredana Știrbu, președinta Cenaclului literar Cronograf și președinta Asociației Județene a Pensionarilor, profesoara Livia Haidu.

Paula Horotan a prezentat cele mai importante date din biografia Liviei Mărcan. Ea s-a născut la 26 noiembrie 1949 în comuna Feleac din județul Bistrița-Năsăud. Liceul l-a absolvit în orașul Hunedoara, iar studiile universitare la Cluj-Napoca, la Facultatea de Filologie a Universității ”Babeș-Bolyai”, secția română/italiană. Din anul 1972 a lucrat ca și profesoară la mai multe școli din municipiul Satu Mare.

Livia Mărcan este membră a Cenaclurilor ”Afirmarea” și ”Cronograf”. A debutat în revista ”Echinocțiu”, în 1970 și de-a lungul anilor a colaborat la publicațiile: ”Tribuna”, ”Steaua”, ”Poesis”, ”Poezia”, ”Citadela”, ”Mișcarea literară”, ”Informația Zilei”, ”Nord Literar”, ”Caiete Silvane”, ”Convorbiri literare”, ”Cronograf” etc. Peste hotare a colaborat la revistele ”Destine literare” (Canada) și ”Orizzonti culturali” (Italia).

În dreptul numelui ei stau o serie de traduceri și volume proprii: ”Gândind fericirea”, ”Vremea în cântec”, ”Pasărea de o clipă”, ”Noaptea Nunții”, ”Armonii de toamnă” (antologie). A tradus din Luigi Pirandelo și Carlo Collodi. Printre cele mai importante premii câștigate se numără Premiul festivalului Liviu Rebreanu de la Bistrița, 2016 pentru traducerea în italiană a volumului ”Frumusețe infinită” (Bellezza infinita), de Victoria Fătu Nalațiu.

Despre activitatea literară a Liviei Mărcan a vorbit Loredana Știrbu, care a spus că prezența Liviei Mărcan la ”Confesiunile cărturarului” coincide cu ziua ei de naștere, fapt pentru care a felicitat-o călduros și i-a urat noi succese în continuare. Livia Mărcan face parte din categoria celor mai de seamă intelectuali sătmăreni, prin ea se continuă seria prezentării cărturarilor sătmăreni în fața celor interesați.

Profesoara Livia Haidu a vorbit în calitate de președinte al Asociației Pensionarilor, dar și în calitate de colegă de breaslă. O cunoaște pe Livia Mărcan din anul 1973, drumurile lor s-au intersectat ambele fiind cadre didactice. Apreciază la ea că este o foarte bună traducătoare și are o activitate literară de succes ce rezultă din biografia ei. Livia Mărcan participă și la activitățile ce se desfășoară în cadrul Asociației Pensionarilor. Vorbitoarea i-a urat multă sănătate și succese în continuare în activitatea scriitoricească.

Luând cuvântul, Livia Mărcan a mulțumit pentru aprecierile făcute la adresa ei. A mărturisit că a urmat filologie contrar voinței părinților, care ar fi vrut să urmeze matematica. Ca studentă la filologie a trebuit să citească foarte mult. La terminatrea facultății a fost repartizată la Satu Mare, la Școala Generală nr. 10, o școală foarte bună, unde a reușit să obțină rezultate foarte bune. A vorbit apoi despre rezultatele ei ca și cadru didactic la o școală considerată de protocol. Întotdeauna a lucrat cu mare dragoste cu elevii. Paralel a continuat să colaboreze cu publicațiile literare sau pedagogice. Livia Mărcan a vorbit despre păcerea de a face traduceri, modalitate de a face cunoscute operele unor mari scriitori.

Din sală a luat cuvântul directorul Editurii Inspirescu, George Terziu, care a avut cuvinte frumoase la adresa Liviei Mărcan. A mărturisit că la mutarea lui la Satu Mare a primit informații măgulitoare despre profesoara Livia Mărcan, în special ca și traducătoare, domeniu în care excelează. George Terziu a spus că o consideră pe Livia Mărcan o intelectuală de mare valoare și totodată s-a interesat de proiectele ei de viitor. Gheorghe Gheorghiade s-a referit la împrejurările în care o cunoscut-o pe Livia Mărcan, în anii tinereții și și-a exprimat admirația față de munca ei laborioasă, pe care o desfășoară pe plan literar, în primul rând ca și traducătoare.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 24, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.