Deputatul Magyar Lóránd: Fermele mici sunt viitorul agriculturii românești, dacă se unesc și se asociază

Sâmbătă, 9 decembrie, Asociaţia Agricultorilor Maghiari din România din județul Bihor a organizat Întâlnirea Agricultorilor, în comuna Săcueni. Subiectul întâlnirii a fost viitorul agriculturii și a dezvoltării rurale, deoarece, în perioada următoare, urmează să se modifice sistemul de impozitare, iar, începând din anul 2020, agricultorii din România vor beneficia de noi oportunități de finanțare.

La întâlnire a participat și deputatul UDMR de Satu Mare, Magyar Lóránd, membru al Comisiei pentru Agricultură. În discursul său, deputatul sătmărean, care are o vastă experiență în domeniul dezvoltării rurale, a prezentat inițiativele legislative adoptate în ultimul an și care apără interesele agricultorilor.

Lorand Magyar a vorbit despre Legea zilierilor, care a legalizat această formă de muncă, prima dată în ramura creșterii animalelor, apoi și în cultivarea plantelor.

Totodată, a fost adoptată o lege în sprijinul asociațiilor crescătorilor de animale, datorită căreia aceștia beneficiază de subvenții din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Noul Cod silvic, respectiv actualizările cu privire la transportul și anihilarea carcaselor animale au adus îmbunătățiri a vieții populației din mediul rural.

„Scopul nostru este să susținem fermele mici, însă trebuie să conștientizăm faptul că pot fi viabile doar dacă se unesc și se asociază. În prezent există numeroase modalități de susținere a fermierilor și a dezvoltării fermelor, iar pe viitor aceste posibilități urmează să se extindă. Sperăm ca acestea să contribuie în mare măsură la îmbunătățirea calității vieții din mediul rural și să prezinte oportunități care să îi determine pe tinerii din mediul rural să găsească adevărate oportunități pentru a rămâne acasă” – a menționat Magyar Lóránd.

Dintre modalitățile de subvenționare a fermelor mici a fost accentuat programul LEADER care creează oportunități de dezvoltare ținând seama de nevoile locale. În actualul ciclu de subvenționare, aceste grupuri de acțiune locale pot distribui peste un miliard de euro, sumă care, în opinia deputatului Magyar Lóránd, trebuie majorată începând din anul 2020.

Lista subvențiilor agricole a continuat cu cele oferite de APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură), dar se pot depune proiecte și la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Deputatul a anunțat că anul viitor se vor pune la dispoziția fermelor mici noi programe de susținere.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 11, 2017. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.