Scriitorul Radu Ulmeanu și-a lansat la Biblioteca Județeană cel mai recent roman, ”Siberii”

În Sala de lectură ”Gheorghe Bulgăr” de la Biblioteca Județeană Satu Mare, marți, 19 decembrie, cunoscutul scriitor Radu Ulmeanu și-a lansat cel mai recent roman, ”Siberii”, apărut la Editura Tribuna din Cluj-Napoca. Evenimentul editorial a fost moderat de directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Paula Horotan, care i-a prezentat pe invitați: Ion Cristofor și Ion Papuc. Apoi a fost prezentată pe scurt biografia autorului precum și lucrările pe care le-a publicat până în prezent.

În cuvântul său, Ion Cristofor a arătat că noua carte a lui Radu Ulmeanu este o carte de excepție, lansată într-un oraș de excepție. Autorul se bucură de un bun renume. Romanul ”Siberii” este considerat o adevărată capodoperă a literaturii contemporane, o carte de primă mână, ce aparține unui mare scriitor. Romanul este autobiografic, construit pe scheletul propriei biografii.

Încă de la primele pagini autorul reușește să cucerească cititorul. Personajele apar fie cu numele adevărat, fie îl au schimbat. Se mai poate spune că această carte este de ficțiune, dar respectă etapele pe care autorul le-a parcurs în viață. Personajele sunt bine conturate. Provin din perioada comunistă sau de după evenimentele din decembrie 1989.

Autorul reușește să rememoreze cu farmec o epocă devenită istorie. Sunt de admirat paginile care tratează trecerea prin Satu Mare a marelui poet Nichita Stănescu. O caracteristică a romanului este apariția chiar în comunism a unor personaje cu fața mai umană. Cartea este și un document de epocă, ea cucerește în totalitate cititorul, a spus Ion Cristofor.

Ion Papuc a recunoscut că el însuși se regăsește printre personajele cărții. El s-a referit la activitatea așa-zișilor informatori din epoca comunistă, deoarece cartea se ocupă și cu asemenea aspecte. Ion Papuc s-a referit și la relațiile dintre puterea comunistă și lumea scriitoricească. Pe alocuri în roman putem constata răzbunarea autorului față de unele nedreptăți îndurate în vechiul regim. Marea lui victorie este că a supraviețuit celor care l-au persecutat. Limba română folosită de autor este una de finețe. Cititorii pot admira pe alocuri și descrieri frumoase de peisaje, în special din zona Munților Apuseni.

Din sală a rostit aprecieri la adresa volumului Felician Pop, care a spus că autorul reușește să facă o frescă amănunțită a societății în care a trăit. El ne ajută să descifrăm această lume. Este clar că în vechiul regim scriitorul nu s-a regăsit deloc, și chiar și după revoluție fresca pe care o face el este nemiloasă, dar necesară după un anumit timp. Cartea poate fi citită de mai multe ori, atât este de atractivă. Ea este un adevărat cadou pe care-l face autorul sătmărenilor acum înaintea sărbătorilor.

În încheiere, Radu Ulmeanu a făcut câteva precizări, a mulțumit tuturor pentru cuvintele frumoase rostite la adresa romanului său și a oferit doritorilor autografe. A promis că în scurt timp va lansa un nou roman.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 19, 2017. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.