Misterul din jurul combustiei umane spontane

Combustia umană spontană este un proces catalogat ca aparținând paranormalului, în urma căruia o ființă umană arde parțial sau complet, fără să se afle în contact direct cu o sursă externă de foc. Potrivit unor autori, din secolul al XVII-lea, au fost contabilizate în jur de 200 de astfel de cazuri.

Un exemplu de combustie spontană s-a petrecut în anul 1470. Un italian pe nume Polonus Vortius, care se relaxa la un pahar de vin, a fost cuprins de flăcări, care l-au carbonizat. Pe la anul 1641, medicul danez Thomas Bartholin a inclus acest caz în cartea sa ”Hitoriarum Anatomicarum Rariorum”, o culegere de cazuri medicale mai bizare.

Mai aproape de zilele noastre, se cunoaște cazul lui Mary Reeser, o văduvă de 67 de ani. În 1951 ea a murit în urma unui incendiu considerat misterios. Ea s-a transformat în scrum în locuința sa din Petersburg (Florida, SUA). A fost cuprinsă spontan de flăcări, stând într-un fotoliu. Din ea rămânând numai picioarele. Un raport FBI susține că focul a fost susținut de grăsimea corporală a victimei. Fiul ei a fost ultimul care a văzut-o în viață. Ea stătea în fotoliu și fuma când a fost cuprinsă de flăcări.

În 1974, Jack Angel a luat foc spontan dar a supraviețuit. Din cauza arsurii un braț a trebuit amputat. Mai avea o gaură în piept, arsuri în zona inghinală și pe picioare. Hainele i-au rămas intacte și rulota în care locuia. Jack Angel era convins că focul a pornit din interior. Totuși, se pare că nu ar fi fost o combustie internă. El s-ar fi opărit cu apă fierbinte, încercând să repare boilerul din rulotă.

În 1964, Helen Conway din Pennsylvania a fost cuprinsă de flăcări. Un vecin a chemat pompierii. Din victimă au rămas doar picioarele. Cel mai recent caz s-a petrecut în Suedia. Pe 27 martie 2011, în apropierea peronului gării orașului Göteborg un individ de aproximativ 40-42 de ani a fost cuprins de un foc albăstrui. Un șofer de tramvai i-a sărit în ajutor înăbușind flăcările cu geaca lui. Victima a ajuns la spital în stare de comă.

Pentru a arde un corp uman are nevoie de o temperatură de 760-871 grade Celsius, dar și atunci oasele mari rămân nearse complet, ele trebuie zdrobite. Pentru o ardere completă a unui corp e nevoie de un timp de două ore și de o temperatură de 2.000 grade Celsius. Este ciudat că obiectele din jurul victimei nu iau foc decât dacă sunt făcute din materiale inflamabile. Cenușa este grasă și emană mirosuri neplăcute. Victimele sunt cel mai adesea femei în vârstă, obeze și alcoolice.

O teorie spune că corpul victimei funcționează ca o lumânare, iar hainele sunt ca un fitil. Grăsimea victimei se topește, îmbibă hainele, întreținând focul. Mâinile sau picioarele rămân  intacte deoarece aceste părți ale corpului au cea mai puțină grăsime.

Cercetătorul Brian J. Ford susține că vinovat de combustia spontană ar fi cetoza, care este un proces care are loc când corpul uman nu mai are rezerve de glucoză și începe să folosească rezervele de grăsime. Cetoza crește nivelul de acetonă din organism. Acetona este puternic inflamabilă, deci este responsabil pentru combustia spontană. Potrivit unor alte ipoteze, cauza combustiei spontane ar fi consumul exagerat de alcool sau acumularea azotului în corpul uman.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 26, 2017. Filed under Mistere, Paranormal. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *