A.J.O.F.M. Satu Mare: Pașii de urmat pentru angajatorii care doresc să angajeze ucenici

Ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie, pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani. Ucenicia la locul de muncă este reglementată de Legea 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, republicată, cu modificările și completările ulterioare precum și de HG NR.855/2013 pentru aprobarea Normelor metodologie de aplicare a prevederilor Legii nr.279/2005.

Angajatorii care doresc să organizeze activități de ucenicie au îndatorirea să comunice agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, în a căror rază teritorială își au sediul, respectiv domiciliul, locurile de muncă vacante care pot fi ocupare prin încheierea de contracte de ucenicie, în termen de 5 zile de la vacantare.

Comunicarea se face prin completarea de către angajator a unui formular tipizat, pus la dispoziție de către AJOFM.

Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului și toate condițiile necesare formării profesionale.

Contractul de ucenicie se încheie obligatoriu în formă scrisă, în limba română, și se înregistrează în termen de 20 de zile la Inspectoratul de muncă județean, și de asemenea și în REVISAL, anterior începerii uceniciei.

Încheierea, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea contractului de ucenicie se fac în condițiile respectării Legii nr.53/2003 – Codul muncii.

Contractul are următoarele anexe:

Dispoziția de repartizare
Fișa postului
Contractul de prestări servicii de formare profesională (în situația în care angajatorul nu este furnizor de formare profesională autorizat)
Planul de activitate al ucenicului.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 10, 2018. Filed under Social. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.