La Negrești Oaș a fost dezvelită statuia artistului fotograf Ioniță G. Andron

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Negrești-Oaș, Muzeul Județean Satu Mare și Casa Orășenească de Cultură Negrești- Oaș, a organizat luni 15 ianuarie, la Negrești-Oaș o serie de manifestări culturale dedicate Zilei Culturii Naționale, în cadrul căreia a avut loc și dezvelirea statuii artistului fotograf Ioniță G. Andron.

După slujba de sfințire a monumentului au rostit discusuri: vicepreședintele Consiliului Județean- Ioan Rus, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo, managerul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop și fiica artistului fotograf Ioniță G. Andron, Angela Ivănoiu.

Ioniță G. Andron s-a născut în data de apriie 1917 în localitatea Racșa din Țara Oașului. A început să realizeze fotografii începând din anul 1934 cu aparatul de fotografia Voigtländer Bessa pe film lat primit de la tatăl său, la început cu colegii de liceu, cu familia, în excursii și la vânătoare, apoi tot mai multe cu țăranii din Racșa și alte sate oșenești.

Profundul atașament pentru satul natal și Țara Oașului și conștientizarea faptului că acești oameni perpetuează un mod de viață cu rădăcini multiseculare, dar și pasiunea pentru fotografie, au fost motivațiile care l-au determinat pe Ioniță G. Andron să documenteze pe pelicula fotografică realitățile vieții oșenilor.

Fotografiile sale au o valoare deopotrivă documentară și artistică, deși nu a avut studii în domeniul artelor vizuale, a avut un talent artistic remarcat și apreciat de reputați critici de artă, precum Petru Comarnescu, care afirma că este poate cel mai mare fotograf român.

Statuia artistului fotograf a fost realizat de către sculptorul Radu Ciobanu, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Satu Mare prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 15, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.