3.428 de misiuni de menţinere a ordinii publice în 2017, pentru jandarmii sătmăreni

Joi, 18 ianuarie, la sediul Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare a avut loc conferinţa de presă susţinută de către inspectorul șef al I.J.J. Satu Mare, colonel Ovidiu – Adrian Popa. Inspectorul șef al unității a prezentat evaluarea activităţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare pe anul 2017.

Anul 2017 a reprezentat pentru I.J.J. Satu Mare un an greu din punct de vedere al resurselor umane. În această perioadă unitatea a înregistrat la capitolul pierderi de personal un număr de 23 de cazuri, defalcate astfel: 4 ofiţeri şi 15 subofiţeri au fost trecuţi în rezervă la cerere cu drept la pensie militară de serviciu; 2 subofiţeri au decedat, un personal contractual şi-a încetat raporturile de muncă cu unitatea, prin demisie şi un personal contractual şi-a încetat raporturile de muncă cu unitatea, ca urmare a împlinirii vârstei de pensionare.

În perioada de referinţă, unităţii nu i-a fost repartizat nici un absolvent din cadrul instituţiilor militare de învăţământ, iar la data de 31.12.2017 încadrarea cu personal era în proporţie de 87,84%. Din punct de vedere logistic, în anul 2017 unităţii i-au fost repartizate fonduri bugetare pentru acoperirea cheltuielilor curente.

Analizând gradul de înzestrare cu autovehicule al unităţii în raport cu normele de înzestrare/dotare în vigoare, la data de 31.12.2017 era de 55,95%, mai mare decât la 31. 12. 2016.

Totuşi aspect care grevează asupra mobilităţii unităţii, scăzând reacţia şi intervenţia în situaţii de urgenţă, calamităţi, intervenţia la obiectivele din subordine etc., fiind necesară modernizarea şi completarea parcului de autovehicule. În anul 2017 unitatea a primit 6 autoturisme marca Dacia Logan şi un autovehicul special URO, autoturismele Dacia Logan fiind repartizate prin redistribuire de la alte unităţi.

Pentru îndeplinirea obiectivului principal – creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului – activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare poate fi descrisă astfel:

Structurile de ordine publică au executat un număr de  4576  misiuni specifice la care s-au folosit 17339 jandarmi.

Pe genuri de misiuni, situaţia se prezintă astfel:

3428 misiuni de menţinere a ordinii publice;

279 misiuni de asigurare a ordinii publice;

288 acţiuni de restabilire a ordinii publice;

331 acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii;

5 acţiuni în cooperare pentru efectuarea unor acte procedurale;

245 misiuni de verificare şi  punere in aplicare a mandatelor de aducere.

În perioada de referinţă, structurile mobile de jandarmi au intervenit pentru aplanarea şi  rezolvarea a 101 solicitări prin S.N.U.A.U. „112” şi la 187 alte solicitări telefonice.

În cadrul misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, au fost executate 2109 misiuni de menţinere a ordinii publice.

Au fost organizate şi executate 901 misiuni de menţinere a O.P. prin patrule independente în mediul urban şi 133 misiuni de patrulări independente în mediul rural.

În zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar, au fost executate 243 misiuni pe timpul desfăşurării examenelor de bacalaureat, sesiunea I şi II, precum şi asigurarea siguranţei elevilor îndeosebi pe timpul sosirii şi plecării de la şcoală (unităţile de învăţământ preuniversitar din zona centrală a municipiului Satu Mare, oraşele Negreşti Oaş şi Tăşnad).

În anul 2017, la nivelul I.J.J. Satu Mare au fost constatate un număr de 193 fapte de natură penală, din care 26 constatate în mod independent şi 167 în comun cu poliţia, toate cele 26 fapte de natură penală au fost constatate în mediul urban.

Referitor la finalitatea judiciară menţionăm faptul că în anul 2017 nu s-au înregistrat soluţii negative sau remiteri ale unor acte de constatare de către unităţile de Poliţie sau Parchet.

În domeniul constatării contravenţiilor şi aplicării sancţiunilor contravenţionale, personalul I.J.J. Satu Mare a constatat şi aplicat un număr de 2399 sancţiuni contravenţionale din care  1910 sunt amenzi contravenţionale, iar 489 sunt avertismente scrise.

În perioada supusă evaluării au fost puse în executare 216 mandate de aducere emise de instanţe sau parchete, in care  98 mandate au fost executate prin prezentarea subiecţilor în faţa organelor judiciare, iar în  108 situaţii s-au întocmit şi înaintat procese verbale din care a rezultat imposibilitatea prezentării acestora la organul emitent.

Pentru împiedicarea săvârşirii de fapte antisociale, pentru reducerea continuă a numărului celor care pot fi antrenaţi la încălcarea legilor şi normelor de convieţuire socială, în anul 2017 s-au organizat şi desfăşurat 71 de activităţi de prevenire a faptelor antisociale, la care au participat 16106 persoane, fiind distribuite şi prezentate un număr de 4881 materiale informativ – educative.

Ca un element de noutate, în perioada 15-19.05.2017, alături de un reprezentant al Centrului de Psihosociologie al M.A.I., Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Satu Mare prin cabinetul de psihologie, a participat la stagiul de mobilitate derulat la Ministerul de Interne al Republicii Slovenia (Ljubliana) în cadrul proiectului „EuRoPsiPol – Experienţa Europeană în Psihologie pentru Aplicarea Legii ” finanţat de Programul Erasmus al Comisiei Europene. În cadrul programului au avut loc întâlniri cu experţii Ministrului de Interne al Republicii Slovenia care şi-au manifestat interesul spre colaborare în special în aria selecţiei şi asistenţei psihologice, respectiv a activităţilor de cercetare în domeniul psihosocial în cadrul instituţiilor de ordine şi siguranţă publică şi psihologie aplicată în domeniul securităţii naţionale (suport misiuni cu grad crescut de risc).

Pentru anul 2018, comanda unităţii şi-a propus creşterea performanţei activităţilor operative şi a celor de suport, toate acestea având drept scop final eficientizarea misiunilor privind asigurarea şi restabilirea a ordinii publice, paza şi protecţia obiectivelor, bunurilor, valorilor şi produselor cu caracter special, precum şi cooperarea cu alte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea securităţii naţionale şi a ordinii şi siguranţei publice.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 18, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.